12-01-2023, 11:45 AM
(11-30-2023, 11:33 PM)tomakin napisał(a): A brałeś żelazo tak, jak się powinno brać? Co drugi dzień, 100 (lub więcej) mg żelaza rano, po suplu przez 2 godziny żadnej kawy, herbaty, żadnego większego posiłku z wapniem, typu coś z serem? Brałeś dodatkowo witaminę A, której niedobory tez mogą utrudnić przyswajanie?
Brałem, ale to było 6 lat temu jak leczyłem zapalenie żołądka, więc chyba się nie przyswoiło. Przez jakieś 2, może 3 miesiące.
https://www.doz.pl/apteka/p497-Ascofer_t...ane_50_szt.
Nie robie reklamy
żeby było jasne. Jakieś 3-4 tabletki dziennie, to jest 60(ileś) - 80(ileś) mg. Teraz nie brałem bo zbadałem, czy nie mam jakiś guzów w jelitach itp.
Kawy, herbaty w ogóle nie pije.
Wiec teraz tak, czy suplementacja jest zalecana?
Czy nie jest tak, że niektorzy mają niską ferrytyne i tyle (bo mam wrażenie, że lekarze chcą mi to tak przedstawić).
4-5 dni w tygodniu wchodzą jajka 3-5x na śniadanie. Łosoś 2x w tygodniu około 400-500g jednorazowo. Jem też dorsza 1-2 dni w tygodniu, bdb steki typu ribeye, sirlion 250-350g jeśli nie ma ryby w repertuarze. Więc wydaje mi się, ze dostarczam wysraczająco żelaza z pożywienia. Jedne dni na minus, drugie dni bardzo na plus.
Jak się na to zapartujesz tomakin?

Z góry dziękuje za odpowiedź (ps. wiem, że forum jest wege i nie namawiam nikogo do diety mięsnej!)