11-07-2023, 08:20 AM
http://www.longecity.org/forum/topic/543...ntry501396
Oooo, jest ten gość, co się podszywał tam ponoć pod naukowca
Nie mogłem znaleźć, teraz mi wyskoczyło w google. Piękna to była afera, nie zapomnę jej nigdy.
Tu własnie piszą o roli wapnia, o tym, że po piracetamie jest efekt "zwiększonej wrażliwości na kolory" czy "poprawy wzroku". Jeśli go nie ma, to brakuje wapnia.
I co zauważyłem, po wapniu poprawia mi się wzrok, właśnie tak jakby więcej widzę, w ostrzejszych kolorach. Piracetam działa częściowo poprzez uwalnianie jonów wapnia w mózgu. Podobnie za objaw Terry'ego częściowo odpowiada zaburzenie gospodarki wapniem na poziomie komórki mięśniowej czy nerwowej, już nie pamiętam.
Może gdzieś tu jest rozwiązanie...?
Oooo, jest ten gość, co się podszywał tam ponoć pod naukowca
Nie mogłem znaleźć, teraz mi wyskoczyło w google. Piękna to była afera, nie zapomnę jej nigdy. Tu własnie piszą o roli wapnia, o tym, że po piracetamie jest efekt "zwiększonej wrażliwości na kolory" czy "poprawy wzroku". Jeśli go nie ma, to brakuje wapnia.
I co zauważyłem, po wapniu poprawia mi się wzrok, właśnie tak jakby więcej widzę, w ostrzejszych kolorach. Piracetam działa częściowo poprzez uwalnianie jonów wapnia w mózgu. Podobnie za objaw Terry'ego częściowo odpowiada zaburzenie gospodarki wapniem na poziomie komórki mięśniowej czy nerwowej, już nie pamiętam.
Może gdzieś tu jest rozwiązanie...?