10-29-2023, 11:32 AM
(09-13-2023, 04:14 PM)munieslaw napisał(a):(08-28-2023, 11:16 AM)neko1witek napisał(a): Ja od zawsze miałem totalnie wywalone na to co inni o mnie myślą i mówią. Nie miałem jakiegoś wygórowanego zdania o sobie, więc nie wiem skąd się to wzięło. Po prostu mi totalnie wisiało co inni myślą, a nawet lubiłem wzbudzać kontrowersję.
To jest bardzo ciekawe, że ludzie piszą jak bardzo mają wywalone na coś, jakbyś miał wywalone to byś o tym nie pisał, po prostu wyjebane i tyle.
Odnośnie tematu boga to rozwiązuje je zasadniczo 1 pytanie: czy inteligentny umysł może istnieć bez stwórcy? Jeżeli może to bóg jest niepotrzebny, a jeżeli nie może to kto stworzył boga? Jeżeli nie może to ktoś musiał stworzyć boga i dalej ktoś twórce twórcy boga i tak to leci w nieskończoność. Wniosek z tego taki, że boga nie ma. Nikt z religijnych ludzi, których znam nie umiał sensownie odpowiedzieć na to pytanie.
Odniośnie ufo to ja wierzę, że gdzieś w kosmosie istnieje jeszcze życie poza naszym i to pewnie w miliardach miliardów miejsc. A tak poza szurstwem i teoriami spiskowymi to w USA powstała komisja do badania spraw UAP (ufo). Pentagon potwierdził też autentyczność niektórych ciekawych filmików, więc sprawa jest ciekawa. Jednakże jakbym miał strzelać jest to po prostu jakieś zjawisko atmosferyczne, którego nie znamy, coś jak piorun kulisty. A reszta, te porwania etc. to wszystko opiera się na dowodach anegdotycznych, czyli trzeba uwierzyć, że kogoś porwało ufo czy co tam.
Prawda jest taka, że gówno wiemy o otaczającym nas świecie. Człowiek zbadał dopiero skrawek ziemi, a dużo pozostaje nieodkryte np. wnętrze ziemi lub nawet głębiny oceaniczne. Wszystko rozchodzi się o to czy istnieje jakaś wyższa istota która wszystko stworzyła.
Mówisz, że ktoś musiałby stworzyć też Boga, a może to Bóg istnieje od zawsze i istnieje innym wymiarze, którego kompletnie nie rozumiemy i nie potrafimy pojąć? My żyjemy w świecie, gdzie wszystko ma swoją przyczynę i istnieje czas, a może w sferze w której mieszka Bóg czas nie istnieje. Jeśli to Bóg stworzył wszystko, wszystkie prawa fizyki i czas, więc on sam musiałby być poza czasem, w jakimś wymiarze który jest poza naszym zrozumieniem. Istnieje też taka możliwość, ale jak mówiłem - gówno wiemy i prawdopobnie nigdy się nie dowiemy.