This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ewolucja vs Kreacjonizm i inne teorie
IMO najlepiej jest po prostu wyluzować. Denerwujesz się na coś, czego nikt nie zmieni na siłę. Rozumiem, że w UK islam może być bardzo widoczny, a to wywołuje niepokój, bo ta religia jest zupełnie niekompatybilna z europejskimi wartościami, ale tutaj możesz albo przywyknąć, albo się wyprowadzić, albo poczekać, bo nawet muzułmanie żyjący w zachodnim modelu cywilizacji z pokolenia na pokolenie się sekularyzują.

Ja mam luźne podejście do takich tematów. Jestem niereligijny i nie przeszkadza mi kompletnie to, w co kto wierzy czy nie wierzy. Jestem wolnościowcem w tej kwestii. I nie jest to też sprawą państwa, żeby się interesować, kto co wyznaje. Tak samo jak nie jestem przeciwnikiem korzystania z wróżek, leczenia alternatywnego i tych wszystkich mitów, o których Tomakin pisze na stronkach. Jest coś takiego jak placebo, więc efekt i tak może być. Jestem tylko są tym, żeby prawnej było dokładnie wydzielone, co jest usługą medyczną, a co pozamedyczną. I żeby zawsze, w każdym przypadku, była możliwość składania reklamacji. I niech sobie każdy wybiera to, co chce.

W ludziach po prostu jest wbudowana potrzeba wiary w rzeczy nadprzyrodzone. Niektórzy to pokonują w sobie, uświadamiają sobie, że coś takiego istnieje, a niektórzy nie. Do tego każdy ma potrzebę czucia się wyjątkowym i świadomość posiadania wiedzy niedostępnej dla postronnych daje dużego kopa do samooceny. IMO nie ma powodu się denerwować na ludzi, że ulegają tym podswisdomym instynktom.

Zresztą religia nie wpływa bezpośrednio na żaden aspekt mojego życia. Mówi się, że w Polsce jest kato-zamordyzm, ale ja tego nie widzę. W Polsce już od kilkunastu lat ludzie mają w dupie Kościół Katolicki. Trzeba mieć naprawdę ogromne zdolności plastyczne, żeby ciągle odbudowywać tego chochoła.ludzi żyjących w pełni według zasad KK i krytykują cycu głośno tych, którzy tak nie żyją jest promil. Seks spowszednial, jest już tak normalny, jak jedzenie i nikt się nie czepia, że się to robi przed małżeństwem, że się mieszka razem. Ja tam żadnych nieprzyjemności w związku z moim brakiem wiary nei widzę, a obecność kościoła w przestrzeni publicznej jest na tyle nieinwazyjna dla mnie, że nei zwracam na to uwagi. Lubię ładne katedry i kościoły po względem architektonicznym, traktuję to wszystko jako element kultury, na której Europa wyrosła. Atakowanie tego nie ma sensu, bo to tylko podzieli ludzi. Religie trzeba tępić tam, gdzie faktycznie szkodzi innym, jak choćby w przypadku pedofilii.

Zresztą sam KK olewa już Polskę u Europę. Do tego stopnia, że nawet ma w dupie swojego rodzaju herezje jakie w polskim KK odchodzą.
KK skupia się aktualnie na Ameryce Południowej i częściowo Azji.

Jest jeszcze wywieranie presji na organy ustawodawcze w Polsce. Ten wpływ wynikał stricte z „rządu dusz", który ustał. To, co pozostało, to już jednostkowe sprawy poszczególnych polskich kościelnych oficjeli, ale to zwyczajna polityka, niewiele mająca wspólnego z właściwym Kościołem.
Wiadomo, że Rydzyk nadal dostaje milionowe przelewy z naszych podatków, ale to są poziomki robiące wrażenie co najwyżej na przeciętnym zjadaczu chleba. W świecie polityki to są popłuczyny.

W kwestiach religijnych i religijno-prawnych panuje stałe status quo od lat, zero zmian.

Dlatego IMO najlepiej wycziliwać i dać ludziom wierzyć w to, co chcą, nawet jeśli to są jakieś totalne głupoty. Z największymi świrami zawsze można zerwać znajomość.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Ewolucja vs Kreacjonizm i inne teorie - przez Benek - 08-14-2023, 08:31 PM
RE: Ewolucja vs Kreacjonizm i inne teorie - przez tomakin - 08-14-2023, 09:31 PM
RE: Ewolucja vs Kreacjonizm i inne teorie - przez Benek - 08-15-2023, 07:16 PM
RE: Ewolucja vs Kreacjonizm i inne teorie - przez tomakin - 08-16-2023, 12:38 AM
RE: Ewolucja vs Kreacjonizm i inne teorie - przez Temper - 08-23-2023, 09:20 PM
RE: Ewolucja vs Kreacjonizm i inne teorie - przez Temper - 08-24-2023, 05:20 PM
RE: Ewolucja vs Kreacjonizm i inne teorie - przez Temper - 08-27-2023, 03:28 PM
RE: Ewolucja vs Kreacjonizm i inne teorie - przez Temper - 08-29-2023, 09:12 PM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości