08-18-2023, 03:23 PM
Prawdę internet mówił, że odchodzące skórki przy paznokciach, tak że robią się wręcz małe rany, to kwestia braku kwasu foliowego. Jak zacząłem brać żelazo (które zużywa DUŻO kwasu), to robiły mi się wręcz koszmarne. Kilka dni brania kwasu foliowego i wszystko przeszło. Potem oczywiście olałem sprawę, zresztą kwas foliowy nie jest wcale taki zdrowy w nadmiarze, ale cały czas brałem żelazo. Problem wrócił.
No to wracam do kwasu foliowego. On zresztą miał być razem z betainą i B12, jako integralna część terapii żelazem, bo właśnie on może wymuszać wbudowania żelaza w struktury mózgu, tam gdzie niedobór powoduje zespół niespokojnych nóg.
Muszę się temu przyjrzeć, czemu tylko niektórzy ludzie mają objawy zespołu przy niedoborze żelaza, a inni nie.
No to wracam do kwasu foliowego. On zresztą miał być razem z betainą i B12, jako integralna część terapii żelazem, bo właśnie on może wymuszać wbudowania żelaza w struktury mózgu, tam gdzie niedobór powoduje zespół niespokojnych nóg.
Muszę się temu przyjrzeć, czemu tylko niektórzy ludzie mają objawy zespołu przy niedoborze żelaza, a inni nie.