This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrajna nieporadność życiowa i fobia społeczna - co robić?
Pytanie: jak można pomóc w silnym zapaleniu błony śluzowej żołądka i dwunastnicy?

Moja mama poszła wreszcie na gastroskopię i dostała właśnie taką diagnozę. Plus refluks, przekrwienie przełyku, polipy i sporo żółci w żołądku. Lekarz jej pewnie przepisze jakieś leki, ale zastanawiam się, czy można jeszcze jakoś - poza dietą - pomóc w leczeniu. Ona ma bardzo ubogą dietę, je praktycznie tylko chleb z twarogiem lub makrelą, ziemniaki, gotowaną marchewkę, raz na tydzień kawałek chudego mięsa. Owoców żadnych nie tyka, bo mówi, że jej szkodzą. Od dwóch tygodni zamawiam jej lekkostrawną dietę pudełkową dla osób z problemami żołądkowymi i po chorobach. Mówi, że jej to smakuje i czuje się po tym dobrze. 1200 kcal to dla niej aż za dużo, ale dzięki temu odkryła, jak mało wcześniej jadła.

Kupiłem jej też priobiominerały i multiwitaminę Olimp Sport. Wcześniej dałem jej kilka paczek Huela, żeby pomóc uzupełnić substancje odżywcze, ale po roku odkryłem, że nic nie ruszyła.

Ostatecznie mogę ją zabrać do dobrego dietetyka, np. pani Desmond, bo może taka wizyta przekonałaby ją do zmiany nawyków żywieniowych.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Skrajna nieporadność życiowa i fobia społeczna - co robić? - przez Temper - 07-20-2023, 10:51 AM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości