07-18-2023, 12:05 AM
A, mam, zapomniałem o jednej rzeczy. Kwas foliowy i B12. Skoro po nich miałem tak duży spadek żelaza w tkankach (o ile miałem, to tylko moje zgadywanie), to znaczy, że ich poziom w organizmie był dość niski, niedobór był na tyle silny, że jego uzupełnienie spowodowało masowe przemieszczenie tego żelaza z tkanek do szpiku, gdzie organizm wykorzystuje kwas foliowy i B12 do produkcji nowych krwinek, przy udziale tegoż żelaza.
Ale jeśli tak było i teraz biorę żelazo (bo też musiał być niedobór, skoro tak mocno spadł poziom w tkankach), to znaczy, że żelazo będzie krążyć nie wykorzystane, powodując istną burzę wolnych rodników, co więcej zużywając szybko cały zapas B12 i kwasu foliowego.
Eh, ciekawe czy faktycznie takie reakcje zachodzą w moim organizmie, czy sobie to wkręcam i nadinterpretuję
Ale jeśli tak było i teraz biorę żelazo (bo też musiał być niedobór, skoro tak mocno spadł poziom w tkankach), to znaczy, że żelazo będzie krążyć nie wykorzystane, powodując istną burzę wolnych rodników, co więcej zużywając szybko cały zapas B12 i kwasu foliowego.
Eh, ciekawe czy faktycznie takie reakcje zachodzą w moim organizmie, czy sobie to wkręcam i nadinterpretuję