This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrajna nieporadność życiowa i fobia społeczna - co robić?
Tam na zdjęciach w ofercie widziałem dwójkę ludzi, no ale to był zart, więc nieważne.

Wychowałem się w starej kamienicy i też mailem zabawę z dwoma piecsmi kaflowymi. Już bym do tego wracać nie chciał. Centralne ogrzewanie i dobrze ocieplony, nowy budynek to mega wygoda. Matka przez całą zimę ani razu nie odkręcała kaloryferów, bo zawsze były przynajmniej 23 stopnie.

Jestem nisko w łańcuchu pokarmowym, bo nie mam żadnych kwalifikacji ani fachu. Muszę iść wyżej. Robię sobie różne symulacje i widzę, że żeby dostać kredyt, to trzeba zarabiać tak 6-7k zł netto na umowie na czas nieokreślony plus mieć ze 100k zł wkładu. To ostatnie dałbym radę uzbierać w rok, półtora. Pracując w Polsce w najprostszych pracach raczej do takich zarobków nie dojdę, więc muszę się rozwijać. Stąd w tej chwili kombinowanie z IT i angielski. Mógłbym popracować w Niemczech przez polską agencję, która daje polską umowę o pracę i rozlicza wszystkie składki w Polsce, ale wypłaty daje w euro, bo już w takiej pracowałem. Tylko taka umowa jest zawsze umową o pracę tymczasową, a na taką banki nie chcą patrzeć.

Niektórzy kombinują i załatwiają sobie fikcyjne zatrudnienie z dowolnymi zarobkami, z zaświadczeniami. Albo nawet dają kasę w gotówce, a w zamian dostają pensję na konto z potrącony i składkami. I tak przez jakiś czas, żeby mieć na wyciągach z konta dowód odbierania pensji. Tylko to trzeba mieć znajomości. Mój kuzyn mi w tym raczej nie pomoże. Big Grin
Kiedyś widziałem nawet ogłoszenia z takimi fikcyjnymi umowami o pracę, ale to pewnie scam.

Zresztą skontaktuję się za jakiś czas z doradcą kredytowym i obgada swoją sprawę.

A, no chyba że na giełdzie coś się ruszy i zarobię. Big Grin Wciąż się uczę w wolnych chwilach.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Skrajna nieporadność życiowa i fobia społeczna - co robić? - przez Temper - 07-09-2023, 04:02 PM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości