This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrajna nieporadność życiowa i fobia społeczna - co robić?
No to jeszcze wersja między easy a medium (intermediate)

Reshade
https://reshade.me/

Przyda się do tego jakieś lepsze GPU, ale ostatecznie w 5 FPS też widzisz co robisz.

Nie musisz grać. Ja nie gram. To ty robisz grę!

Polega to na tym, że bierzesz dowolną grę, instalujesz do niej Reshade (API sprawdzasz np. na Pcgamingwiki i taki wybierasz podczas instalacji - np. DX11) i potem w grze wciskasz Home, pojawia się takie okienko do wyboru efektów (shaderów) po wybraniu efektu modyfikujesz jego parametry, i zmienia się na bieżąco to, co robisz na ekranie. To taki Photoshop w czasie rzeczywistym.

Repozytoria z efektami są duże, więc można tam znaleźć coś dla siebie. Jak chcesz spędzić koniecznie pół godziny na jedną grę, no to w sumie możesz zainstalować tylko te shadery, co są domyślnie wybrane podczas instalacji, bo zanim obadasz każdy efekt porządnie, to trzy godziny miną. Ale czasem warto i więcej posiedzieć przy fajnej grze.

Dla mnie to jest genialne rozwiązanie dla starych gier, bo są tam też wyostrzacze/resharpery/CAS, które dodają fajnego wyglądu teksturom.

Lista starych gier z przykładowymi modami, którymi których można się pobawić:
https://sfx.thelazy.net/games/

Niektóre mody, np. paczki tekstur społeczności które nie są upscalami oryginalnych, mogą trochę psuć efekt końcowy, niektóre mogą poprawiać. Warto pokombinować.

Na Pcgamingwiki są zawyczaj najlepsze i najbardziej znane paczki tekstur do starych gier.
Presety wrzucasz potem np. na SweetFX jak już będziesz z nich zadowolony, żeby inni mogli skorzystać. Po prostu kopiuj wklej zawartości pliku ini który tworzysz w reshade odpowiednio w panelu strony.

Mój preset do Beyond Good & Evil miał kilkanaście głównych wersji + osobne iteracje. Całość zajęła mi około 10 godzin, ale to był trochę upierdliwy przypadek. Normalnie robi się to krócej.

Niekoniecznie trzeba odrazu brać się za to na poważnie. Po prostu fajnie jest pooglądać co te efekty potrafią robić.

Niedawno NVIDIA udostępniła za darmo narzędzia do technologii RTX Remix, które na bazie AI potrafią same zrobić genialną robotę z teksturami. Tym się już nie bawiłem, bo nie mam do tego sprzętu i szkoda mi na to kasy, bo grać i tak pewnie nie będę, ale dołączyłem do Discorda RTX Remix Showcase, gdzie modderzy na podstawie tej technologii przygotowują remastery starych gier typu Morrowind, GTA SA, czy najlepsze części NFS w historii: Underground 2 i Most Wanted. Efekty nie są idealne i wciąż są błędy trudne do naprawienia, ale i tak jestem pod wrażeniem:

https://youtu.be/WxJyH-jK7mk

Inny bardzo ciekwy temat, którym można się zainteresować, to emulatory starych konsol. Tutaj naprawdę bardzo dużo się w ostatnich latach dzieje. Jeszcze niedawno emulatory PS3 i Xboxa 360 ledwo działały, a teraz można już spokojnie grać w GTA 5 w wersji PS3 i to nawet multiplayer z innymi użytkownikami zarówno emulatora, jak konsol! Niesamowite, że udało się to osiągnąć.

Są też grupy, które zajmują się archiwizowaniem gier i wszystkim, co z tym związane, czyli pudełek, instrukcji, plakatów, czasopism, nawet płytek CD dołączanych do czasopism. Sam kiedyś zgrywałem do ISO stare płytki z CD-Action i skanowałem czasopisma, które potem poprawiałem wizualnie w Gimpie. Są strony typu redump.org, które są tylko gigantyczną bazą danych o wszystkich możliwych wersjach gier na wszystkie możliwe systemy i zawierają jedynie checksumy płytek, a nie same obrazy czy ROMy do pobrania, ale są też serwisy, które w imię prewencji i zachowania dla przyszłych pokoleń całej histoii komputerowej rozrywki archiwizują wszystkie gry i można je pobrać.

Jeśli ktoś szuka obrazów dysków z redump to polecam dwa miejsca:
1. Archive.org (niektórzy dumperzy posiadają tam konta, trzeba szukać pod hasłem "Redump PC-Compatible Assembly")
2. Myrient.erista.me - tą stronę polecam w szczególności, na ichnim serwerze FTP znajdują się dziesiątki terabajtów (tak, dzięsiątki!) wszelkiej maści staroci, a ich społeczonść na Discordzie to jedni z bardziej przyjaznych ludzi, jakich poznałem.

Dzięki tym stronom nie tylko mogłem podzielić się swoimi skanami i obrazami, ale też sam uzupełniłem kolekcję od wszystkie czasopisma i płytki z lat 90, które wtedy kupowałem. Nie chce mi się tego przeglądać i grać, ale fajnie jest to mieć i czasem rzucić okiem. To miły łącznik z przeszłością.

Jeśli ktoś pamięta coś takiego jak scena komputerowa (w CD-Action był do tego osobny dział), to są też strony archiwizujące wszystkie dzieła kultury stworzone właśnie przy pomocy komputerów.

www.pouet.net to chyba najpopularniejsza. Przyjemnie jest czasem odkopać animację albo muzyczkę, którą się pamięta sprzed lat.

Mówi się, że co raz zostanie wrzucone do internetu, to zostaje tam już na zawsze, ale to nieprawda. Internet z lat 90 i 00 w dużej części już nie istnieje. Ratują go od zapomnienia właśnie takie strony jak Archive.org i grupy zapalonych internetowych archeologów. Dołączenie do nich to przyjemność i zaszczyt.

Polski Usenet to też jest kopalnia wiedzy sprzed lat, gdy rozmowy w necie nie były jeszcze zatruwane przez politycznych trolli i szurów. Część została zarchiwizowana przez Google, ale i tak polecam zewnętrzne serwisy:

usenet.nereid.pl

Czytanie dyskusji z początków lat 00 i problemów z tamtej perspektywy jest cholernie ciekawe. Tak się czasem zastanawiam, gdzie ci ludzie teraz są po 20 latach i jak im się życie ułożyło.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Skrajna nieporadność życiowa i fobia społeczna - co robić? - przez Temper - 06-28-2023, 09:42 AM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości