This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrajna nieporadność życiowa i fobia społeczna - co robić?
Kurde, nie wiem, czy dam radę się uczyć i powtarzać aż tyle słówek. To jest jednak trochę nudne. Trzeba mieszać z gramatyką i z mówieniem oraz pisaniem, nawet jeśli łamanym językiem. Te słowa trzeba wykorzystywać w konwersacjach jak najszybciej.

Myślę też, że czasem nauczenie się złej techniki wcale nie musi oznaczać problemu i konieczności oduczania się przez długi czas. Nie zwracałbym aż tak dużej uwagi na akcent przy wymowie po angielsku, a już tym bardziej nie uczyłbym się akcentu brytyjskiego (którego nie lubię) ani amerykańskiego. Cały świat mówi po angielsku, każdy kraj ma swój specyficzny akcent. W Indiach mówią tak, że od razu wiesz, kiedy na YT masz do czynienia z Hindusem. I nikomu nie przeszkadza to, że nie mówią jak Brytole. Jak Afroamerykanie albo Szkoci na filmach gadają, to ja ich kompletnie nie rozumiem przez ich akcent i slang.

Ja mówię jak typowy Polak czy nawet Rusek. Twarde "r". Zrozumieć mnie można, bo mam dość dobrą dykcję, a to najważniejsze. Niektóre stanowiska wymagają możliwe jak najlepszego akcentu, ale ja do takich raczej nie aspiruję.

Nauka instrumentu to już inna rzecz i tu faktycznie można narobić sobie kłopotu. No ale ogólnie wiadomo, że lepiej się uczyć z dobrych źródeł. Problemem jest to, żeby te dobre źródła umieć sobie znaleźć.

Jeszcze co do tego, że nie wiadomo, kim będziemy za kilka lat, więc dokładne planowanie kariery 5 czy 10 lat do przodu może być daremne, o ile nie jest to bardzo tradycyjna kariera. Rok temu w powszechnej świadomości nie istniał jeszcze temat sztucznej inteligencji. Midjourney i Stable Diffusion generowały kiepskiej jakości grafiki, a ChatGPT jeszcze nie był upubliczniony. Dziś pojawiają się już płatne kursy na prompt inżynierów:

https://leadakademia.pl/kup/kurs-prompt-...adz-zawod/

Są też oferty pracy - widziałem ofertę na prompt inżyniera w InPost. Mamy więc perspektywę nowego zawodu, o którym rok temu jeszcze nikt nie słyszał. Trzeba się dostosowywać do zmian. Sam mam wykupioną subskrypcję w Midjourney i w wolnych chwilach generuję sobie dziesiątki stockowych obrazków, które wrzucam na AdobeStock licząc, że uda się coś sprzedać. I powoli to się nawet rozkręca. Serio branża stock photo została opanowana przez AI, przez co fotografowie mają spory problem. Nawet grafiki do animacji na ekranach na festiwalu w Opolu były tworzone w Midjourney. Już poznaję niektóre charakterystyczne elementy.

A w ogóle to od kilku miesięcy mam wrażenie, jakbym dopiero zaczął odkrywać, czym jest dorosłe życie. Chyba powoli dojrzewam, spóźniony o 20 lat. Trochę dziwnie tutaj o tym pisać, bo w zasadzie mój wątek nie ma dużo wspólnego z tematyką forum, choć pasuje pod kategorię "problemy ze znalezieniem się w życiu".

/edit
No i ChatGPT pełni rolę świetnego kołcza. Wystarczy nadać mu odpowiednią rolę np. "You are en experienced career coach with over 20 years of experience." Omawianie z nim swojego CV czy planów dotyczących uczenia się określoną ścieżką jest bardzo skuteczne. A nauczyłem się tego z kilku filmików na YT i jednego GitHuba:

https://github.com/f/awesome-chatgpt-prompts

Od czasu wprowadzenia Bing Chata rzadko kiedy korzystam z tradycyjnej wyszukiwarki, więc to idealne uzupełnienie ChataGPT. 
Może serio warto zostać prompt inżynierem. Big Grin
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Skrajna nieporadność życiowa i fobia społeczna - co robić? - przez Temper - 06-11-2023, 09:01 PM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości