02-13-2021, 05:00 AM
Przejrzałem jeszcze fotki ludzi, którzy cierpią na pelagrę, chorobę wynikającą z niedoboru witaminy B3, ale która pojawia się też przy niedoborze tryptofanu, nawet jeśli B3 jest wystarczająco dużo. Na żadnym chyba zdjęciu nie było obłączek, nie licząc jednego gdzie choroba została wywołana nagle i mogły po prostu nie zdążyć zniknąć.
Z drugiej strony, w chorobach wątroby czy nerek poziom serotoniny rośnie, podobnie jak tryptofanu. Ale nie niacyny.
Kiedyś na polskiej wiki było, że wielkość obłączek zależy właśnie od niacyny, chyba nawet sam to skasowałem bo do niczego nie linkowało. Może to AŻ TAK proste, jakiś metabolit tryptofanu który nie jest bezpośrednio niacyną?
Z drugiej strony, w chorobach wątroby czy nerek poziom serotoniny rośnie, podobnie jak tryptofanu. Ale nie niacyny.
Kiedyś na polskiej wiki było, że wielkość obłączek zależy właśnie od niacyny, chyba nawet sam to skasowałem bo do niczego nie linkowało. Może to AŻ TAK proste, jakiś metabolit tryptofanu który nie jest bezpośrednio niacyną?