04-20-2023, 08:40 PM
(04-20-2023, 07:07 PM)tomakin napisał(a): > Gram cały czas tą samą sumą, czyli 100 dolarami. Inwestuje zawsze i tylko 1 procent sumy, którą mam.
No dobra, ale wtedy licz procent składany od sumy, którą grasz, a nie od sumy, którą masz.
Jest tez ten problem, że tracąc DUŻO, odrabiasz to DŁUGO. Dojdziesz do powiedzmy gry portfelem 10 000, stracisz nagle 90% na jakimś nieprzewidzianym zdarzeniu, czy jak to w tym wątku teraz się mówi, czarnym łabędziu. Zostaje 1000. I teraz policz, ile razy byś musiał zrobić 10% miesięcznie, żeby odbić to jedno 90%. Nawet jakbyś co miesiąc robił 90%, to zajęłoby to prawie pół roku. Przy 10%... całe lata.
Czarne łabędzie mnie nie obchodzą, bo mam stały SL na 3 pipsy :-) Nie obchodzi mnie nic na rynku, ponieważ w ciągu sekundy jestem poza rynkiem. Nie ma opcji stracenia więcej niż 1%.
Nigdy nie tracę więcej niż 1%, nie ma znaczenia, czy mam 1000 dolców, czy milion, bo jest to ciągle 1% mojego wkładu.
Procent się zawsze liczy od kapitału, nie od sumy, którą grasz, od kapitału mam 10% od sumy którą gram jest to 1000%.
Nie ma znaczenia dla mnie, że tracę pozycję, bo jeżeli mam celność choćby 50% przy dobrym MM jesteś zawsze do przodu.
Nawet przy celności 20% gdy RRR masz 4:1 to wychodzisz na zero.