04-20-2023, 04:17 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-20-2023, 04:22 PM przez neko1witek.)
(04-17-2023, 03:47 PM)tomakin napisał(a): Na youtube trzeba mieć charyzmę, to kompletnie ma nic wspólnego z IQ. Być tym jednym gościem, z którym wszyscy chcą się kręcić, tym jednym, któremu nikt nie przerywa, gdy mówi, do tego mieć te cechy w przełożeniu na obraz, bo to tez nie zawsze tak jest, że kto ładnie wygląda na filmie, też będzie ładnie wyglądał na żywo.
To jedna z tych aktywności, gdzie wygrywają najlepsi z najlepszych, równie dobrze można powiedzieć "ej, ale piłkarze to przecież tłuki, mam wyższe IQ, zaraz zacznę zarabiać tyle, co Lewandowski". Ile to dzieciaków straciło szansę na coś w życiu, bo próbowali być jak ci super zarabiający muzycy, poświęcali cały wolny czas na trening gry na gitarze, a potem okazywało się, że takich grajków jak oni są dosłownie dziesiątki tysięcy, a miejsce na szczycie jest dla może pięciu.
Nie koniecznie chodzi mi nawet o pokazywanie się. Chciałem pomontować różne głupoty.
Tutaj daję przykład:
https://www.youtube.com/watch?v=hAXKLYsMeP4
Po prostu trochę tego, trochę tamtego. Bez spiny, spróbować zawsze można. Niektóre rzeczy mają sporą oglądalność. Jak to się rozbuja to można naprawdę sporą kasę uzbierać z reklam.
(04-18-2023, 08:27 AM)tomakin napisał(a): Ja się boję, że jak spróbuję "na sucho", bez konta demo, to nabiorę złych nawyków. To jak z językiem czy muzyką, jeśli się na początku zrobi coś źle, to potem przez lata będzie się błędy dalej popełniać, ich wyplenienie będzie o wiele trudniejsze, niż nauka na świeżo od początku. Dlatego najpierw lektura. Mam czas, ten miesiąc spokojnie można porzekać.
Załatwianie różnych rzeczy to jedna z najważniejszych umiejętności, jasne, że lepiej te najważniejsze zlecić fachowcom, bo po prostu zrobią to lepiej, ale co, gdy znajdziesz się w sytuacji, gdzie żadnego fachowca pod ręką nie ma i MUSISZ sam? Nagle te lata zlecania komuś innemu odbiją dziesięciokrotnie.
Na początku tematu dałem parę rad, jak sobie radzić z takimi wyuczonymi schematami, jak uczyć się, programować swój mózg, żeby reagował inaczej. Nigdy pewnie nie będziesz w tym super hiper najlepszy, właśnie ze względu na geny, ale nie ma wyjścia, musisz być przynajmniej przeciętny, jeśli nie chcesz ryzykować spalenia istotnych sytuacji życiowych.
Nie graj na sucho. Na sucho możesz nauczyć się tylko obsługi giełdy. Aby nie przewalać kasy przez pomylenie przycisków.
Ale graj zawsze za kasę, bo to nauczy się emocji.
Jeżeli chcecie, to możemy kiedyś zorganizować spotkanie przez discorda i Wam wytłumaczę podstawy giełdy, grania i tego co trzeba mieć na uwadze. Co powinno się wiedzieć, co jest niepotrzebne itd. Mogę Wam zrobić krótką lekcję.
Umówimy się na jakąś godzinę i Wam pokażę na żywo co i jak.
W sumie myślałem nawet o nagraniu takich filmików na youtube. Taka naprawdę podstawowa wiedza oparta co prawda tylko rocznym doświadczeniem, ale pozwalająca ominąć wiele pułapek. Bo pisać mógłbym godzinami, a na żywo lekcje są najlepsze.
Jak będziecie chętni, to możemy takie coś zrobić, bo poruszanie tego tematu tutaj będzie czasochłonne.