This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrajna nieporadność życiowa i fobia społeczna - co robić?
(04-10-2023, 10:31 PM)tomakin napisał(a): Idea kapitalizmu jest taka, że więcej pieniędzy ma ten, kto więcej produkuje. To też jest dobre, rolnik, który wyprodukuje tonę zboża przynosi społeczeństwu więcej korzyści niż rolnik, który wyprodukuje pół tony. Powinien być dwa razy bogatszy.

To jest właśnie socjalizm - w klasycznym znaczeniu.
Kapitalizm(Leseferyzm) to wolny przepływ dóbr i kapitału, więc niekoniecznie zakłada sprawiedliwość. Jeśli ludzie chcą kupować gówno, które reklamuje głupawy Youtuber - to dobrowolnie przekazują jemu swój kapitał, wzbogacając go swoim kosztem (Jeśli reklamuje badziew) - i to jest kapitalizm.
 Zasada socjalizmu to "To each according to his contribution", czyli tutaj zakładamy rolę Państwa, które regulacjami, przepisami i redystrybucją kapitału ma gwarantować taką sprawiedliwość o jakiej piszesz, nawet jeśli pieniądze można zastąpić dostępem do dóbr (W czym tkwi ich wartość).

Co do monopoli - w rzeczywistości, w systemie kapitalistycznym dochodziło do nich tylko, kiedy dochodziło do zmowy korporacji i rządu. To znaczy korporacja lobbowała, czy korumpowała rząd, żeby zapewnić Sobie sprzyjające przepisy, dające im przewagę nad konkurencją. Taką przewagą mogą być też wysokie podatki, które zwiększają próg wejścia dla małych firm. Ostatnio był jakiś list podpisany przez bilionerów błagających rządy, żeby ich wyżej opodatkowali. Ktoś wierzy, że z dobroci serca, nagle ich sumienie uderzyło? Jeśli rzeczywiście chodziło by o większą pomoc i równość - zajęli by się działalnością charytatywną w większym niż symbolicznym stopniu (Czym często zajmują się bardziej dla PR-u, moim zdaniem).
 Wysokie podatki pozwolą im zachować status - względnie, nawet jeśli w wartościach bezwzględnych stracą - to znaczy oni pozostaną najbogatszymi, a to w tym tkwią ich wpływy, nie w samej ilości pieniędzy.

Przy czystym, leseferystycznym kapitalizmie - do monopolii nigdy nie doszło, wedle mojej wiedzy. Rosja to typowy przykład "Kapitalizmu kolesiów".
Oczywiści teraz można się kłócić, czy z dwóch winnych - Korporacja-Rząd - to pierwsze jest głównym wrogiem, jak uważa na przykład Anarchista Chomsky, pisząc że na Rząd biedniejsi obywatele mają chociaż jakiś wpływ, czy Rząd, jak uważają libertarianie - bo prywatni ludzie i instytucje są bardziej racjonalne i bez kontroli wojska, policji, sądów i więzień korporacje nigdy nie osiągną takiej władzy jak rządy totalitarne.

(04-10-2023, 09:07 PM)Temper napisał(a): Jakiś dobry cold wallet i można trzymać nawet kilka lat. (choć 30 lat, jak niektórzy proponują, to już nieco fantastyka, bo masa rzeczy może się wydarzyć). W długim terminie nie obchodzą Cię wahania cen, a jest większe prawdopodobieństwo, że wyjdziesz na swoje, albo chociaż utrzymasz wartość włożonego kapitału. Jeśli miałbym odkładać sobie co miesiąc pewne kwoty, to też bym wybrał najpopularniejsze waluty. Oprócz tych, co wymieniłeś, to jeszcze może DASH i LTC. Może DOGE. Tylko najpierw muszę się dowiedzieć, jak je kupić i trzymać.

Ja tak zrobiłem, ale też nie chcę tutaj udawać wielkiego znawcę. Jestem konserwatywny, stawiam na BitCoina bo to już swego rodzaju symbol wszystkich Crypto i Ethereum, bo ma ciekawe potencjalne zastosowania. Nie wiem wiele o innych coinach, poza DOGE - ale to chyba bardziej żart który urósł do ich obecnej wielkości dlatego, że spodobał się Musk'owi.
 Sam niczego nie polecam - poza ostrożnością. Znam ludzi którzy dużo stracili i na alt-coinach i na upadkach różnych giełd czy funduszy, więc sam wszystko trzymam u Siebie i za bardzo nie szukam "przygód". Rynek bez regulacji, trzeba być świadomym ryzyka.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Skrajna nieporadność życiowa i fobia społeczna - co robić? - przez Nawaphon - 04-11-2023, 06:59 AM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości