This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrajna nieporadność życiowa i fobia społeczna - co robić?
(04-08-2023, 08:26 PM)tomakin napisał(a): Kurde daj namiary na ten discord, tzn pewnie będę tam wisiał i tak, ale co mi szkodzi przerobić te materiały do nauki...

/edyta

Tak jeszcze odnośnie tego, że 95% traci, 5% wygrywa. Można by odnieść wrażenie, że jeśli jest się wśród 5% najinteligentniejszej części populacji, to szanse są całkiem OK. No to trochę nie tak. Na giełdzie gra górne 10%, no dobra, powiedzmy górne 20%. Automatycznie, 5% najlepszych z 20% najlepszych oznacza, że wygrywa 1% najlepszych z całej populacji.

Mylisz się Tomakin co do inteligencji grających na giełdzie. Na giełdzie grają debile. Siedzę na wielu grupach. Część z nich to inteligentni ludzie, ale duża, a nawet ogromna część to debile. Ludzie, którzy nie potrafią się wysławiać, pisać poprawnie po polsku.
Mój znajomy, który gra na krypto to debil. Jego IQ pewnie w granicach 80. Ale potrafił sobie kupić krypto, handlować nim i oczywiście prawie wszystko przewalić, bo słuchał innych i emocji.
Ja słuchałem swojego optymizmu, ale szybko nauczyłem się kilku prostych zasad.

Tutaj masz link. https://discord.gg/yjt3UpnY
Pamiętajcie, że nie musicie się w ogóle udzielać. Po prostu sobie czytajcie i uczcie się. Jeżeli trzeba pomocy, to ją dostaniecie.

(04-08-2023, 06:08 PM)Temper napisał(a): Masz zdrowe podejście do tematu, dzięki za podzielenie się obszerną wiedzą. Na błędy początkującego nie mogę sobie jeszcze pozwolić, ale za jakiś czas spojrzę na to dokładniej, choćby i na sucho. Bo na razie nie wiem nawet, jak można mieć dźwignię aż 1:10 czy 1:20.

Tu nie chodzi o dźwignię, tylko o RRR (risk reward ratio) Stosunek ryzyka do zysku. Większość ludzi gra 1:1, czyli w analizie ma np. przewidziany ruch na ropie o dolara i będzie kosztowała 80 dolarów, a teraz ma 79 dolarów. Granica na której Cię wywali z pozycji jest 78 dolarów. Czyli odległość do zysku i do straty jest taka sama. Wystarczy 6 trafnych pozycji na 10 i będziesz w zysku.
Ja gram bardziej w stylu, że np. ropa jest po 79 dolarów, przewiduje ruch do 80 dolarów, ale mój Stop Loss, czyli zabezpieczenie pozycji po której mnie wyrzuca z rynku jest w miejscu 78.90 dolara. Mój stosunek RRR jest 1:10.

Ludzie boją się dźwigni, ale to oznacza, że są debilami. Czym większa dźwignia tym lepiej. Ja gram na 1:500. Jakby była większa, to grałbym na większej. Ale spoko, to na początku wydaje się trudne i nie do ogarnięcia. Poza tym nie chcę o tym pisać tutaj, ponieważ to nie jest miejsce na to.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Skrajna nieporadność życiowa i fobia społeczna - co robić? - przez neko1witek - 04-09-2023, 11:08 AM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości