04-09-2023, 11:08 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2023, 12:07 PM przez neko1witek.)
(04-08-2023, 08:26 PM)tomakin napisał(a): Kurde daj namiary na ten discord, tzn pewnie będę tam wisiał i tak, ale co mi szkodzi przerobić te materiały do nauki...
/edyta
Tak jeszcze odnośnie tego, że 95% traci, 5% wygrywa. Można by odnieść wrażenie, że jeśli jest się wśród 5% najinteligentniejszej części populacji, to szanse są całkiem OK. No to trochę nie tak. Na giełdzie gra górne 10%, no dobra, powiedzmy górne 20%. Automatycznie, 5% najlepszych z 20% najlepszych oznacza, że wygrywa 1% najlepszych z całej populacji.
Mylisz się Tomakin co do inteligencji grających na giełdzie. Na giełdzie grają debile. Siedzę na wielu grupach. Część z nich to inteligentni ludzie, ale duża, a nawet ogromna część to debile. Ludzie, którzy nie potrafią się wysławiać, pisać poprawnie po polsku.
Mój znajomy, który gra na krypto to debil. Jego IQ pewnie w granicach 80. Ale potrafił sobie kupić krypto, handlować nim i oczywiście prawie wszystko przewalić, bo słuchał innych i emocji.
Ja słuchałem swojego optymizmu, ale szybko nauczyłem się kilku prostych zasad.
Tutaj masz link. https://discord.gg/yjt3UpnY
Pamiętajcie, że nie musicie się w ogóle udzielać. Po prostu sobie czytajcie i uczcie się. Jeżeli trzeba pomocy, to ją dostaniecie.
(04-08-2023, 06:08 PM)Temper napisał(a): Masz zdrowe podejście do tematu, dzięki za podzielenie się obszerną wiedzą. Na błędy początkującego nie mogę sobie jeszcze pozwolić, ale za jakiś czas spojrzę na to dokładniej, choćby i na sucho. Bo na razie nie wiem nawet, jak można mieć dźwignię aż 1:10 czy 1:20.
Tu nie chodzi o dźwignię, tylko o RRR (risk reward ratio) Stosunek ryzyka do zysku. Większość ludzi gra 1:1, czyli w analizie ma np. przewidziany ruch na ropie o dolara i będzie kosztowała 80 dolarów, a teraz ma 79 dolarów. Granica na której Cię wywali z pozycji jest 78 dolarów. Czyli odległość do zysku i do straty jest taka sama. Wystarczy 6 trafnych pozycji na 10 i będziesz w zysku.
Ja gram bardziej w stylu, że np. ropa jest po 79 dolarów, przewiduje ruch do 80 dolarów, ale mój Stop Loss, czyli zabezpieczenie pozycji po której mnie wyrzuca z rynku jest w miejscu 78.90 dolara. Mój stosunek RRR jest 1:10.
Ludzie boją się dźwigni, ale to oznacza, że są debilami. Czym większa dźwignia tym lepiej. Ja gram na 1:500. Jakby była większa, to grałbym na większej. Ale spoko, to na początku wydaje się trudne i nie do ogarnięcia. Poza tym nie chcę o tym pisać tutaj, ponieważ to nie jest miejsce na to.