(03-30-2023, 09:27 PM)munieslaw napisał(a): Czyli około 10k zł/miesiąc wychodzi przy aktualnym kursie franka...
Jak to nieopodatkowana umowa? W sensie, że gotówkę dostajesz do ręki i nikt o tym nie wie?
To jest umowa o pracę sezonową. Podpisuję normalną umowę napisaną w języku polskim, mam opłacane jakieś tam ubezpieczenie na czas pracy, kasa jest wypłacana na konto w euro. Kiedyś można było dostać tę kasę do ręki, teraz już tak nie robią. Całą zarobioną kasę dostaję dopiero po upłynięciu tych dwóch miesięcy. Można potem przedłużyć umowę, ale to już dowalają spory podatek i średnio się to opłaca. W zeszłym roku planowałem być trzy miesiące, ale skończyłem dwa tygodnie wcześniej, bo przez upadek prosto na łokieć tak sobie skontuzjowałem rękę, że nie byłem w stanie w ogóle nią ruszać bez ogromnego bólu. Miałem tam wtedy dobrą fuchę, więc przywiozłem 7800 euro oszczędności.
Niby jest to wszystko legalnie, ale myślę, że jest tu jakiś wałek. Oni tam w biurze sami mówią, żeby tego w Polsce nie rozliczać w US. Żadnego pitu nie dają, więc w zasadzie można to traktować jak lewą kasę. I większość tak tam właśnie traktuje.
Zatem można tam zarobić nieźle, tylko trzeba się przygotować, że fizycznie i psychicznie będzie trudno.
Nawet w ogłoszeniu o pracę piszą otwarcie, że to praca nieopodatkowana: link
Mógłbym tak jeździć rok w rok, ale w pewnym momencie ma się już dość.