03-19-2023, 01:05 PM
(03-18-2023, 08:51 PM)tomakin napisał(a): Podsumowując, odnoszę wrażenie, że po pierwsze dużo szybciej się męczę, cokolwiek bym nie robił, czy fizycznie, czy mentalnie, tak jeśli idzie o naukę, jak i o pracę.
Po drugie, pamięć miałem w zasadzie nie istniejącą, bardzo dużo się zmieniło, ale dalej nie jest tak dobrze, jak powinno być. Kiedyś musiałem DOSŁOWNIE dziesięć razy więcej czasu poświęcać niż inni, żeby opanować jakąś umiejętność. Teraz też jest wolniej, ale nie wiem, dwa? trzy razy?
No i teraz jak mam na przykład nauczyć się języka, to jest problem, bo raz, że kilka razy szybciej się zmęczę i muszę zrobić przerwę, a dwa w tym czasie opanuję kilka razy mniej materiału. Te dwa czynniki jak się na siebie nałożą, perspektywy robią się niewesołe, wychodzi, że trzeba z 10 razy taki wysiłek włożyć. A ileś lat temu to w ogóle było nie do przeskoczenia.
Tomakin, weź też pod uwagę, że starzejesz się, jakkolwiek by to nie brzmiało.
Ja ciągle biegam, ciągle ćwiczę i widzę różnicę, więc wiem, że to po prostu wiek też robi swoje. Nie forsuję się jak kiedyś. Staram się przy biegu nie przekraczać 140/s bicia serca, choć różnie to wychodzi ponieważ z jednej strony chcę też mieć dobre wyniki.
Jakiś czas biegałem z sercem poniżej 130, ale wyniki miałem do dupy.
Ostatnio przerzuciłem się na orbitreka i tam mam poniżej 120 mimo, że nawalam na największym możliwych obciążeniu i dodatkowo mam na sobie kamizelkę 10kg.
Ale wyraźnie czuję, że parametry spadają z wiekiem, więc weź pod uwagę ten fakt, że młodszy nie jesteś.
Co do spania, to też gorzej sypiam, ale nie jest źle. Czasem posiłkuje się CBD, czasem ashvagandhą, czasem ziołami, może tego spróbuj.
Moja partnerka miała coraz częściej problemy ze snem, ale zaczęła brać CBD i ashvagandhę i mówi, że jest o niebo lepiej.