This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrajna nieporadność życiowa i fobia społeczna - co robić?
(03-18-2023, 08:56 PM)tomakin napisał(a): O, Witek, łap

https://nerwica.vegie.pl/jak-radzic-sobie-z-trema.html

Zrobiłeś w zasadzie to, co tu polecałem, tylko nie dodałeś "pozytywnego wzmocnienia", z nim poszłoby O WIELE szybciej. Chociaż... miałeś chyba wzmocnienie, jeśli dobrze wykonałeś medytację przed treningiem i po nim.

Te szopki, które robiłeś, to było właśnie negatywne wzmocnienie i mogły BARDZO pogorszyć wyniki dzieciaków Big Grin

I to warunkowanie, dostarczanie pozytywnych bodźców to to, co ma zastosowanie w mojej radzie "rób codziennie jedną małą rzecz, ale rób od siebie i dla siebie". To ma dostarczyć wzmocnienia "robienie dla siebie jest dobre", tak jak robienie kata w domu czy gdzieś na łące dostarcza wzmocnienia "robienie kata jest bezpieczne".

Dzięki za linka, poczytałem, zapiszę sobie i nauczę się metody Jackobsona.
Z tymi dzieciakami to była bardziej zabawa, one to lubiły. Traktowaliśmy to jako zabawę zapamiętania ruchów mimo tego, że ktoś Ci w tym przeszkadza. To tak jakbyś miał zapamiętać numer telefonu, a obok cztery osoby w kółko powtarzałyby Ci losowo cyfry.
Nie chodziło o wywołanie stresu, ale o wywołanie odcięcia się od bodźców.

Na zawodach bardzo często ludzie zapominają sekwencji ruchów ze stresu, choć zawsze obawiają się złej techniki. A technika nic Ci nie da jak utkniesz w środku kata i nie masz pojęcia co robić.
Mój kumpel mimo, że kata znał perfekcyjnie na mistrzostwach Anglii zapomniał ruchu... na szczęście akurat byłem na przeciwko jego i szybko mu pokazałem kolejny ruch. Nikt z sędziów nie zauważył tego i gość wygrał złoty medal.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Skrajna nieporadność życiowa i fobia społeczna - co robić? - przez neko1witek - 03-18-2023, 09:14 PM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości