02-11-2023, 10:30 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-11-2023, 10:32 AM przez tomakin.)
Hmm, nie chcę zapeszać, ale chyba jest lepiej. Z włosami, w sensie. Jeśli tak, to pytanie, czy brakowało mi podstawowego omega 3, czy może chodzi o jakąś dziwną zależność, takie stany zapalne skóry głowy ponoć biorą się z tego, że jakiś drożdżak, który normalnie żyje sobie u każdego na głowie, u niektórych ludzi wywołuje reakcje alergiczne po tym, jak "zje" pewien konkretny kwas tłuszczowy. Jest też opcja, że to zmiany łuszczycowe, szukam właśnie, szukam i nie widzę, żeby ktokolwiek zbadał wpływ omeg na łuszczycę czy porównał ile w błonach komórkowych jest podstawowego omega 3 u chorych, ile u zdrowych.
Pytanie, jak to w ogóle ogarnąć jakby komuś dawać rady pod kątem tego, ile jakich kwasów tłuszczowych mieć w diecie? Omeg jadłem dużo i problemy jeśli już, to zaczęły się po tym, jak pojawiło się ich w diecie więcej. Może to nie od tłuszczu w diecie zależy, ale od innych czynników, np stanu wątroby, tarczycy, albo jakiegoś niedoboru typu cynk, magnez czy witamina D3, przez co drastycznie zmienia się zapotrzebowanie?
Pytanie, jak to w ogóle ogarnąć jakby komuś dawać rady pod kątem tego, ile jakich kwasów tłuszczowych mieć w diecie? Omeg jadłem dużo i problemy jeśli już, to zaczęły się po tym, jak pojawiło się ich w diecie więcej. Może to nie od tłuszczu w diecie zależy, ale od innych czynników, np stanu wątroby, tarczycy, albo jakiegoś niedoboru typu cynk, magnez czy witamina D3, przez co drastycznie zmienia się zapotrzebowanie?