10-16-2022, 05:28 AM
Można być zdolnym w jakiejś dziedzinie, a jednocześnie totalnie cofniętym w innych, vide ci wszyscy celebryci, którzy bełkoczą bez ładu i składu gdy mają wypowiedzieć się na temat życia "zwykłych ludzi", tak mocno są wkręceni w swoje otoczenie i środowisko, że uważają je za domyślne dla całego gatunku. Mam kumpla, który jest dosłownie na granicy upośledzenia w niektórych dziedzinach, spytał mnie raz, czy mózg to miękki mięsień, bo coś z biologii kojarzył, że mięśnie dzielą się na miękkie i twarde. Jednocześnie ciężko o kogoś, kto jest lepszy w "small talk", czy w podrywaniu lasek. Ja bardzo długo byłem niemal autystyczny jeśli chodzi o kontakty z ludźmi, zdaje się, że pomogły właśnie suple, które miały odbudować mózg, a także oczywiście ćwiczenia i próby zrozumienia tego, jak działają ludzkie emocje, posługując się logiką. Kurcze pamiętam jak pierwszy raz wiedźmina czytałem, zaraz po tym jak wyszedł, to było prawie 30 lat temu. Co mnie wtedy uderzyło, to że kompletnie nie rozumiem, dlaczego podczas rozmowy bohaterzy mówią to, co mówią, z czego to wynika. Dla mnie były to niekiedy nie powiązane ze sobą, losowe zdania.
Bardzo łatwo wpaść w różne pułapki tego typu w życiu codziennym, gdy mamy poprzestawiane priorytety. Niejeden geniusz na przykład zachlał się na śmierć, albo skończył w skrajnej biedzie. Takie pilnowanie się z suplami jest jednak obciążające nawet nie finansowo, ale czasowo i emocjonalnie, nadanie im znaczenia siłą rzeczy odbiera znaczenie innym sferom życia. Może jak wejdzie to wszystko w nawyk, to ten element zniknie.
A co do synergii, to owszem, zazwyczaj mieszanka kilku rzeczy, z których każda zmniejsza ryzyko choroby o te powiedzmy 10%, razem da spotęgowany efekt, może się okazać, że 2 rzeczy zamiast zmniejszyć o 20%, zmniejszą o 95%. Dobry przykład to jednoczesne zastosowanie kwasu alfa liponowego oraz naltreksonu w niskich dawkach, co dosłownie cofnęło raka trzustki u pacjentów. Właśnie, kwas alfa liponowy... czy warto to dorzucić? Pół tabletki dziennie to 10 zł miesięcznie. On ma za zadanie chronić układ nerwowy, a przy okazji działa mocno przeciwnowotworowo.
Bardzo łatwo wpaść w różne pułapki tego typu w życiu codziennym, gdy mamy poprzestawiane priorytety. Niejeden geniusz na przykład zachlał się na śmierć, albo skończył w skrajnej biedzie. Takie pilnowanie się z suplami jest jednak obciążające nawet nie finansowo, ale czasowo i emocjonalnie, nadanie im znaczenia siłą rzeczy odbiera znaczenie innym sferom życia. Może jak wejdzie to wszystko w nawyk, to ten element zniknie.
A co do synergii, to owszem, zazwyczaj mieszanka kilku rzeczy, z których każda zmniejsza ryzyko choroby o te powiedzmy 10%, razem da spotęgowany efekt, może się okazać, że 2 rzeczy zamiast zmniejszyć o 20%, zmniejszą o 95%. Dobry przykład to jednoczesne zastosowanie kwasu alfa liponowego oraz naltreksonu w niskich dawkach, co dosłownie cofnęło raka trzustki u pacjentów. Właśnie, kwas alfa liponowy... czy warto to dorzucić? Pół tabletki dziennie to 10 zł miesięcznie. On ma za zadanie chronić układ nerwowy, a przy okazji działa mocno przeciwnowotworowo.