07-18-2022, 04:16 PM
Kolejna hipoteza z reddit - uzupełnienie niedoboru magnezu może pozwolić organizmowi na produkcję noradrenaliny i dopaminy, które wcześniej, na skutek niedoboru, nie mogły być wytwarzane. To trochę nie zgadza się z wynikami badań, w których suplementacja obniżała poziom noradrenaliny.
Były też sugestie, że po magnezie spada kortyzol, co może skutkować wybudzaniem się w nocy, ale to też raczej odpada, po cynku spadał mi kortyzol i dość dobrze pamiętam to odczucie, tu nie było nic podobnego, zresztą badania też nie wykazały jakiegoś wyraźnego spadku, może kilkanaście procent.
https://www.reddit.com/r/Nootropics/comm..._possible/
tu gość całą ścianę tekstu walnął
Ciekawa hipoteza, nadmiar ATP i aktywacja mitochondriów na skutek uzupełnienia niedoboru, komórki wariują ze szczęścia i dopiero po jakimś czasie się przestawią
Coś, na co sam właśnie wpadłem - może to witamina B6? Ale też brałem jej duuużo więcej z innych źródeł, bez żadnych problemów.
Kolejny opis tego, jak po D3 gość miał bezsenność, suchość w ustach, ciągle sikał, no typowe objawy nadmiaru wapnia. Kilka dni magnezu i jak nowo narodzony.
Myślę jeszcze o tym potasie, czy jest taka opcja, że magnez wyprowadza go z komórek, korygując poziom gdzie indziej? Czy jest w ogóle możliwe, że mam niedobory na diecie, w której tego potasu jest jednak sporo, do tego często biorę go w suplach?
Były też sugestie, że po magnezie spada kortyzol, co może skutkować wybudzaniem się w nocy, ale to też raczej odpada, po cynku spadał mi kortyzol i dość dobrze pamiętam to odczucie, tu nie było nic podobnego, zresztą badania też nie wykazały jakiegoś wyraźnego spadku, może kilkanaście procent.
https://www.reddit.com/r/Nootropics/comm..._possible/
tu gość całą ścianę tekstu walnął
Ciekawa hipoteza, nadmiar ATP i aktywacja mitochondriów na skutek uzupełnienia niedoboru, komórki wariują ze szczęścia i dopiero po jakimś czasie się przestawiąCoś, na co sam właśnie wpadłem - może to witamina B6? Ale też brałem jej duuużo więcej z innych źródeł, bez żadnych problemów.
Kolejny opis tego, jak po D3 gość miał bezsenność, suchość w ustach, ciągle sikał, no typowe objawy nadmiaru wapnia. Kilka dni magnezu i jak nowo narodzony.
Myślę jeszcze o tym potasie, czy jest taka opcja, że magnez wyprowadza go z komórek, korygując poziom gdzie indziej? Czy jest w ogóle możliwe, że mam niedobory na diecie, w której tego potasu jest jednak sporo, do tego często biorę go w suplach?