04-21-2022, 10:46 AM
(04-18-2022, 06:33 PM)tomakin napisał(a): No nie takie drogie, tauryna to 20 zł rocznie czy jakoś tak. I nawet nie wiem, czy taka opcja w ogóle istnieje, czy jej przyswajanie może być zablokowane. No ale taurynę akurat każdy wege powinien brać codziennie, a ja biorę jak tu o niej napiszę i przez to mi się przypomni.
Podejrzewałem ją, bo jak brałem beta alaninę, to po kilku dosłownie dniach miałem objawy mogące wskazywać na silny niedobór tauryny i to kilka razy zauważyłem, tyle że te objawy mogły być od tysiąca innych rzeczy, a zbieżność czasowa mogła wynikać z tego, że zwracałem na nie uwagę i sobie wmówiłem.
To mogłoby mieć związek z potasem, zarówno witamina E, jak i tauryna są niezbędne do jego przyswojenia przez komórkę. Niski poziom potasu jest też przyczyną niskiej aktywności komórek nerwowych układu przywspółczulnego.
Co do tauryny, to biorę ją na przemian z beta alaniną, tzn. w jeden dzień to a w drugi dzień alaninę.
Co dziwne, moja partnerka nie może brać tauryny, bo od razu ma po niej dodatkowe skurcze, co często powoduje u niej częstoskurcze nadkomorowe.