04-10-2022, 10:23 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-10-2022, 10:50 AM przez piotrdr86@gmail.com.)
(04-10-2022, 08:26 AM)tomakin napisał(a): Można, nawet trzeba, jeśli są takie wyniki, ale to już nie jest prosta sprawa. Sprawdza się, ile kortyzolu jest po prowokacji specjalnym środkiem, to raczej w szpitalu robią. Potas rośnie, gdy nadnercza nie są w stanie dostarczyć wystarczająco dużo kortozolu / nie są wystarczająco mocno stymulowane, jeden z dodatkowych objawów takiej niewydolności to właśnie ataki lęku i paniki.
Dodatkowo, może pojawić się zwiększone stężenie eozynofili i/lub limfocytów, zwiększone zakwaszenie krwi, z takich mocniejszych objawów to ciemne przebarwienia skóry.
https://en.wikipedia.org/wiki/ACTH_stimulation_test
taki test się robi, żeby to wykluczyć.
A jak się ma do tego wynik karnityny? No ten jest w sumie dobry. Jak wyliczam ten egfr czy jakoś tak to też tam wychodzi chyba 120.
(04-10-2022, 10:23 AM)piotrdr86@gmail.com napisał(a):Bo też się zastanawiam czy potas poprostu się nie podniósł bo jadłem dużo bananów i soku pomidorowego i przerzuciłem się z kaszy na ziemniaki naprawdę sporo. Wczoraj odstawiłem odczekam z 3 tygodnie i zobaczymy. Bo ataki mam już z rok czasu, a między czasie miałem potas idealnie w środku normy. Przy pierwszych atakach paniki 5 lat temu też miałem potas w środku normy i zgodnie z tym co wyczytałem u Ciebie na forum zacząłem żreć magnez i banany około 4-6 dziennie i też jak zbadałem krew po chyba 5 miesiącach to miałem chyba 5,10.pozniej między czasie odstawiłem i było ok.(04-10-2022, 08:26 AM)tomakin napisał(a): Można, nawet trzeba, jeśli są takie wyniki, ale to już nie jest prosta sprawa. Sprawdza się, ile kortyzolu jest po prowokacji specjalnym środkiem, to raczej w szpitalu robią. Potas rośnie, gdy nadnercza nie są w stanie dostarczyć wystarczająco dużo kortozolu / nie są wystarczająco mocno stymulowane, jeden z dodatkowych objawów takiej niewydolności to właśnie ataki lęku i paniki.
Dodatkowo, może pojawić się zwiększone stężenie eozynofili i/lub limfocytów, zwiększone zakwaszenie krwi, z takich mocniejszych objawów to ciemne przebarwienia skóry.
https://en.wikipedia.org/wiki/ACTH_stimulation_test
taki test się robi, żeby to wykluczyć.
A jak się ma do tego wynik karnityny? No ten jest w sumie dobry. Jak wyliczam ten egfr czy jakoś tak to też tam wychodzi chyba 120.
(04-09-2022, 08:44 PM)tomakin napisał(a): Najważniejsze pytanie, czy robiłeś na czczo? Nie objadałeś się mocno dzień wcześniej przed snem?To mam tak Maj 2021 Potas 4,30 a już wtedy zaczęły się moje jazdy. Później badanie robiłem pod koniec sierpnia 2021 to było 4,40 czyli spoko i między czasie zacząłem jeść dużo więcej potasu ponieważ wyczytałem że może pomóc na nerwice i dopiero teraz mi wyszło 5.20
Wysoki potas, jeśli utrzymuje się przez kolejne badania, to może coś być właśnie z nerkami, może z nadnerczami. Może też być sto innych rzeczy, ale to już lekarza pytaj, wysoki potas to nie są tematy na forum o suplach, bo to nie z diety wynika.