04-03-2022, 12:24 AM
Nie daje mi spokoju przypadek ex, która ma zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy (gdzie obłączki zanikają), ma fatalne wyniki tej tarczycy pomimo brania hormonów, ma problemy z włosami (ta sama tkanka, co paznokcie), a obłączki większe niż u kogokolwiek, kogo znam. Regularnie się bada, właśnie żeby ustalić skąd te problemy z wypadaniem włosów, może któregoś dnia wyjdzie coś ciekawego? Może ma podniesiony poziom jakiegoś konkretnego hormonu, albo mocno obniżony innego?
Póki co:
- glukoza cały czas podwyższona, jak w początkach cukrzycy, ale podejrzewam, że to może mieć związek z jakimiś hormonami
- TSH było wysokie, jest w miarę dobre, ale FT3 i FT4 dalej nisko
- sód, potas, CRP, wszystko w normie
- FSH. LH, prolaktyna, testosteron, estradiol, androstendion w normie
- D3 w normie, CA 125 w normie
- cholesterol, trójglicerydy bardzo nisko (kiedyś podejrzewałem, że mogą mieć związek, bo poziom spada razem z zanikiem obłączków, ale tu jest odwrotnie)
- kortyzol dość wysoko, ale w normie
- SHBG w normie, idealnie w środku normy
- 17-OH progesteron w normie
- ferrytyna zawsze bardzo nisko
Wszystko idealnie, z wyjątkiem tego cukru. I teraz tak myślę, czy może to mieć coś wspólnego z problemami z włosami i z obłączkami.
- wysoki kortyzol sprawia, że cukier we krwi leci w górę
- maść z kortyzolem w opisanych w medycynie przypadkach powodowała mocny wzrost obłączków
- pojawiają się też wtedy problemy z włosami
Czytałem hipotezy, że obłączki zależą od aktywności nadnerczy, ale te badania, gdzie pacjentom leczyli te choroby i były zdjęcia paznokci przed / po, nic nie wykazały.
Póki co:
- glukoza cały czas podwyższona, jak w początkach cukrzycy, ale podejrzewam, że to może mieć związek z jakimiś hormonami
- TSH było wysokie, jest w miarę dobre, ale FT3 i FT4 dalej nisko
- sód, potas, CRP, wszystko w normie
- FSH. LH, prolaktyna, testosteron, estradiol, androstendion w normie
- D3 w normie, CA 125 w normie
- cholesterol, trójglicerydy bardzo nisko (kiedyś podejrzewałem, że mogą mieć związek, bo poziom spada razem z zanikiem obłączków, ale tu jest odwrotnie)
- kortyzol dość wysoko, ale w normie
- SHBG w normie, idealnie w środku normy
- 17-OH progesteron w normie
- ferrytyna zawsze bardzo nisko
Wszystko idealnie, z wyjątkiem tego cukru. I teraz tak myślę, czy może to mieć coś wspólnego z problemami z włosami i z obłączkami.
- wysoki kortyzol sprawia, że cukier we krwi leci w górę
- maść z kortyzolem w opisanych w medycynie przypadkach powodowała mocny wzrost obłączków
- pojawiają się też wtedy problemy z włosami
Czytałem hipotezy, że obłączki zależą od aktywności nadnerczy, ale te badania, gdzie pacjentom leczyli te choroby i były zdjęcia paznokci przed / po, nic nie wykazały.