01-27-2022, 05:20 PM
(01-27-2022, 05:07 PM)tomakin napisał(a): No właśnie nie bardzo jest jak to zbadać. Silny niedobór miedzi wyjdzie w badaniu ceruloplazminy, ale też nie zawsze, tzn musi być naprawdę duży a nawet taki może być zafałszowany obecnością stanu zapalnego. Z cynkiem to w ogóle są jaja, z tego co pamiętam jak porównywali różne testy, jedyne co dawało wiarygodne wyniki to badanie stężenia w pocie.To tu też sprawdzę, biorę ostatnio cynk i biegam . Od 2 lat niewiele się zmieniło w tej kwestii dalej mam dosyć moim zdaniem wysoki puls bo około 160-166 przy tempie 5:50-6 na km. Tylko fakt że nie biegam zbyt regularnie w sensie biegam np 2 miesiace po 2 razy w tygodniu a później miesiąc mi się nie chce.jak mam trening w piłce gdzie bardziej biegam interwały to już ten puls lepiej wygląda. dam znać jak to u mnie wygląda z oblaczkami i wynikami biegowymi.
Wracając do tematu obłączków, żałuję, że nie mam pod ręką jakiegoś wiarygodnego testu stanu zdrowia. Przez całe lata biegałem i porównywałem szybkość biegu z tętnem, co jest dość dobrym wskaźnikiem wydolności organizmu. To coś, co się nie zmieniało, ciągle było na tym samym poziomie, jedyny etap gdy była poprawa to był też okres, w którym odrosły mi na jakiś czas obłączki, tylko one pojawiły się z dużym opóźnieniem w stosunku do poprawy która wyszła w tych pomiarach tętna. Teraz odnoszę wrażenie, że po tych A, E i cynku jest jakby lepiej, ale to wszystko mogą być subiektywne odczucia.