01-26-2022, 04:59 PM
3x15 mg, nie 15mg, chodzi o to, że cynk przyswaja się tylko do pewnej granicy w jednorazowej dawce, biorąc wiele mniejszych w ciągu dnia przyswoi się znacznie więcej, niż biorąc jedną dużą. Czyli teraz przyswajam sporo więcej, niż gdybym raz dziennie brał 100 mg. Myślę, że miesiąc bez miedzi można spokojnie to brać, ewentualnie można co jakiś czas robić przerwy i brać tylko miedź. U mnie jest ten problem, że dużo się cynkiem i żelazem bawiłem, obie te rzeczy mogą spowodować niedobór miedzi. Ale też kilka razy brałem miedź w sporych dawkach. Teraz równie dobrze mogę mieć tej miedzi niedobór, jak i nadmiar.
Tak, między cynkiem i witaminą A jest sporo interakcji, podobnie jak między wapniem i witaminą A, z czego najważniejsza chyba polega na tym, że A chroni przed skokiem wapnia wywołanym zatruciem D. Kto wie, może chodzi właśnie o to, żeby cynk i A brać jednocześnie?
Tak, między cynkiem i witaminą A jest sporo interakcji, podobnie jak między wapniem i witaminą A, z czego najważniejsza chyba polega na tym, że A chroni przed skokiem wapnia wywołanym zatruciem D. Kto wie, może chodzi właśnie o to, żeby cynk i A brać jednocześnie?