10-18-2021, 03:49 PM
(10-12-2021, 08:49 PM)tomakin napisał(a): To nie tak, to jak pytanie czym pozbyć się chronicznej gorączki. Inaczej pozbywa się gorączki wywołanej gruźlicą, inaczej tej od choroby Crohna, a inaczej od chłoniaka. Utrata apetytu ma setki przyczyn i każdą "leczy" się inaczej. Mógłbym dać jakaś cudowną radę, która pomaga 5% ludzi, na tym bazują zresztą szarlatani, rzucą takie coś i zawsze te 5% będzie najgłośniej komentować pod ich filmem / wpisem że zadziałało.Cześć Tomakin. Jestem po konsultacji z endokrynologiem. Lekarz uważa że ft3 i ft4 są według niego ok i nie widzi żadnego związku z żelazem. Generalnie jak po większej dawce żelaza np. 60mg czułam się znacznie lepiej ale robię przerwy gdyż żelazo powoduje zaparcia. Więc biorę 1 dzień później 1-2 przerwy i znowu. Według niego nawet ferrytyna 17 nie ma korelacji z hormonami. Czy trafiłam na konowała czy dalej szukać w tym temacie. Do tego mam mega zimne stopy/ ręce i złą reakcję na zimno. Potrafie spać pod 2 kołdrami.
Przy niedoborze żelaza dość mocno spada apetyt, ale to tylko jedna z setek możliwych przyczyn.
Prolaktyna też leci do góry przy niedoborze żelaza, więc jest szansa, że to tylko od tego. Jak pisałem, mogą być inne przyczyny, ale to już zadanie dla lekarza, przez forum nikt nie zbada układu hormonalnego. Ale ogólnie, jeśli są niedobory żelaza i problemy na linii dopaminy, to zanim zacznie się w hormonach babrać, reguluje się żelazo, bo ono jest w organizmie czynnikiem niezbędnym do prawidłowego przebiegu reakcji z udziałem dopaminy.