09-16-2021, 04:06 PM
(09-16-2021, 06:44 AM)tomakin napisał(a): Oliwka ma nie oznaczoną zawartość, nie wiesz, czy przyswajasz 30 mg, czy 300, a może w ogóle nic jeśli próbujesz przez skórę. Tabletka wiadomo, że ma równo na przykład 50 i wiesz, ile bierzesz, wiesz, ile się przyswoi.
Nikt do końca nie wie, czy to objaw niedoboru magnezu, ale takie są sugestie naukowców i z tym zgadzają się moje obserwacje.
Myślę, że gram dziennie lizyny wystarczy, na pewno nie więcej niż 2 gramy. Przy dłuższym stosowaniu warto jednocześnie stosować argininę, bo nadmiar lizyny może ją wypłukać. I nie bierz jednocześnie lizyny i wapnia.
Obserwuj organizm i zmieniaj proporcje supli w zależności od tego, jak na nie zareagujesz.
Dzięki bardzo. Miałbym jeszcze jedną prośbę oraz kilka pytań, chodzi o mojego ojca, po miesiącu od przechorowania covid zaczął narastać mu niedowład w nogach, czuje tam mrowienie i ma je znieczulone, niedowład zatrzymał się jakieś 3 miesiące temu bez przyczyny i nie postępuje, ojciec wylądował na oddziale neurologicznym w którym zrobiono mu pakiet badań i z których wyszło że jego stan nie ma związku z covidem. Według badań i lekarzy (spędził w szpitalu 2 tygodnie) jest to polineuropatia obwodowa spowodowana znacznym i długotrwałym niedoborem witaminy B12 spowodowanym przewlekłym nieżytem żołądka który całkowicie zablokował możliwość przyswajania witaminy B12 i żelaza. Ojciec dostał w szpitalu chyba 10 zastrzyków z wit B12 i ma do końca życia dostawać jeden zastrzyk co 3 miesiące. Anemie ma od około roku.
Badania które odchodzą od normy.
Cholesterol całkowity: 3.9 - 5.2 jego wynik: 6.1
Cholesterol HDL: 0.9 - 1.4 jego wynik: 0.9
Cholesterol LDL: 0.0 - 3.4 jego wynik: 3.7
Trójglicerydy: 0.4 - 1.82 jego wynik: 3.38
Witamina B12 191 - 663 jego wynik: 61.
Oprócz tego powiększona wątroba o 193 mm
Poniżej dodaje zdjęcia dwóch opisów. Zszokowała mnie ta wątroba, ojciec niestety bardzo długo nadużywał alkoholu. Nie mogę dodać w załączniku bo za dużo ważą.
https://zapodaj.net/07f5c40791756.jpg.html
https://zapodaj.net/a71fe81bd74ab.jpg.html
Kluczowe pytanie jest, co z tym robić. Ojciec aktualnie przyjmuje tak:
Pregabalina 150 mg 2 razy dziennie (czytałem że to niby w celu zmniejszenia bólu w polineuropatii)
Milgamma 100 mg 1 raz dziennie
Torvacard (Statyny) 20 mg raz dziennie
Bisocard, Lisiprol - na serce/ciśnienie
Wit D3 + k2mk7 4000 j.m dziennie (W składzie ma omege 3 łącznie w dobowej dawce 700mg epa/350 dha)
Contix - na żołądek
Magnez - 100 jonów dziennie
Nie pytam o jakieś cuda, bo wiem że nie weźmie Pan odpowiedzialności za czyjeś życie i zdrowie bo przecież to jest zrozumiałe, chodzi tylko o to czy ta wątroba wróci do normy przy zmianie diety i zaprzestaniu picia alkoholu? i czy da się coś z tym niedowładem nóg zrobić? pytałem ordynator i mówiła że nie jest wstanie zagwarantować że te zmiany się cofną bo nie wie do jakich uszkodzeń doszło z powodu przewlekłego niedoboru B12 i jak długo ten niedobór był. Z tego co wiem to ta polineuropatia to jest jakieś uszkodzenie mielinek, nie da się w jakiś sposób tego zregenerować albo odwrócić? Ojciec swego czasu brał również urydynox ale nic nie pomógł. Z góry dzięki za jakiekolwiek rady i pomoc.