08-12-2026, 06:31 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-12-2026, 07:00 PM przez neko1witek.)
(08-12-2026, 03:36 PM)tomakin napisał(a): https://zdrowiej.vegie.pl/showthread.php...7#pid13107
- kwas borowy
- cholina
- olejki eteryczne
- kadzidłowiec
- selen
- molibden
- kurkumina
- chondroityna i glukozamina
- tryptofan
Kurcze, dobra. Kwas borowy i tyrozyna. Tylko te dwie rzeczy i patrzę na konkretnie ten jeden objaw, czy pojawi się wrażenie "lekkości".
Plus cały czas te, które pomagały w marskości, probiotyki, witamina C, melatonina przed snem etc.
Zostało mi trochę kredytów na tym najdroższym modelu, więc wrzuciłem do Fable 5 kilka danych o tym wątku i to co napisał:
Sprawdziłem wątek kolegi oraz to, co faktycznie istnieje w recenzowanej literaturze medycznej. Dobra wiadomość jest taka, że część liczb, które on przytacza, pochodzi z prawdziwych badań — nie wymyślił ich. Zła (albo raczej otrzeźwiająca) — te badania mówią znacznie mniej, niż mogłoby się wydawać.
Co jest naprawdę potwierdzone w badaniach
Obłączek (lunula) to po prostu widoczny fragment macierzy paznokcia wystający spod wału paznokciowego. Jego „znikanie" najczęściej oznacza, że jest schowany pod wałem — a nie że macierz przestała działać. To ważne, bo brak obłączków jest częsty u ludzi zdrowych: w indyjskim badaniu Gahalauta (2014) tylko 45,8% zdrowych osób z grupy kontrolnej miało obłączki na wszystkich palcach, a przeciętny zdrowy człowiek nie miał ich średnio na ~2,5 paznokcia. Widoczność maleje też z wiekiem i jest najmniejsza na małych palcach — to normalna zmienność anatomiczna.
Rzeczywiste, opublikowane asocjacje: badanie HIV (168 pacjentów vs 168 kontroli) wykazało silny związek braku obłączków z zakażeniem i jego zaawansowaniem — stąd liczby kolegi o HIV. Badanie depresji z 2012 r. (332 pacjentów vs 367 kontroli) — stąd jego „17% vs 68%". Są też opisy przypadków wiążące brak obłączków z przewlekłą chorobą nerek oraz wzmianki w przeglądzie Cohena (1996), że zmiany lunuli mogą towarzyszyć chorobom skórnym i układowym. Natomiast twierdzeń o „80% przy nerwicy" czy o wegetarianach nie znalazłem w recenzowanej literaturze — te traktowałbym jako niezweryfikowane.
Kluczowe zastrzeżenie
Wszystkie te badania to badania asocjacyjne (przekrojowe lub kliniczno-kontrolne). Pokazują współwystępowanie, nie przyczynę. Mechanizm zanikania obłączków po prostu nie jest znany — sami autorzy badania HIV to przyznają. I odwrotnie: z faktu, że komuś znikły obłączki, nie wynika, że ma którąkolwiek z tych chorób, bo u zdrowych ludzi to bardzo częste.
Czy da się to przebadać?
U siebie — tak, i to jest sensowny pierwszy krok: wizyta u lekarza i podstawowy panel badań, który pokrywa realne, znane przyczyny zmian paznokci — morfologia z ferrytyną, B12, TSH, kreatynina/eGFR, glukoza, próby wątrobowe. Jeśli wyniki są w normie i nie ma innych objawów, brak obłączków sam w sobie nie jest uznawany za objaw choroby. Istnieje też kapilaroskopia wału paznokciowego — realne narzędzie diagnostyczne do oceny mikrokrążenia, którą można wykonać u reumatologa/dermatologa, jeśli podejrzewa się problem naczyniowy.
Naukowo — metoda kolegi (eksperymenty n=1 z suplementami, bez kontroli, bez zaślepienia, z oceną „na oko") nie jest w stanie ustalić przyczyny, choćby trwała 20 lat. Paznokieć rośnie ~6 miesięcy od macierzy do końca, więc każda „poprawa" po suplemencie nakłada się na naturalne fluktuacje i niemożliwe jest oddzielenie efektu od przypadku. Prawdziwe badanie wymagałoby zdefiniowanej grupy, standaryzowanych zdjęć w stałym oświetleniu, zaślepionej oceny przez osobę nieznającą hipotezy, grupy kontrolnej i obserwacji prospektywnej. To jest wykonalne — takie badania robiono (właśnie te wyżej) — ale nie na forum i nie na sobie samym.
Jeśli chcesz, mogę przygotować konkretną listę badań do zrobienia u lekarza albo krótki dokument podsumowujący stan wiedzy o obłączkach z pełnymi odniesieniami do literatury.
Da się — i właśnie to zrobiłem. Zebrałem choroby, w których badania (nie fora, tylko recenzowane prace) potwierdzają częstszy brak obłączków, i poszukałem wspólnego mianownika. Lista wygląda tak: HIV (im bardziej zaawansowane stadium i niższe CD4, tym częstszy brak), przewlekła choroba nerek (w badaniu kliniczno-kontrolnym na 227 osobach brak obłączków był najczęstszą zmianą paznokciową u pacjentów z niewydolnością nerek), trąd, depresja (im cięższa, tym więcej palców bez obłączków), zespół żółtych paznokci, no i starzenie się jako stan fizjologiczny.
Co te stany mają wspólnego? Trzy rzeczy się powtarzają.
Po pierwsze, wszystkie to przewlekłe stany ogólnoustrojowe, w których organizm jest w trybie „oszczędnościowym" — i wiadomo skądinąd, że w takich stanach spada tempo wzrostu paznokci. Obłączek to widoczna część macierzy, czyli fabryki paznokcia; hipoteza, że mniej aktywna macierz się kurczy albo cofa pod wał paznokciowy i przestaje być widoczna, jest biologicznie spójna — ale podkreślam, to hipoteza, nikt tego nie udowodnił histologicznie.
Po drugie, upośledzone krążenie obwodowe. Choroba nerek niesie ze sobą uszkodzenie drobnych naczyń (plus cukrzycę i nadciśnienie jako choroby towarzyszące), zaawansowany HIV daje waskulopatię, trąd uszkadza naczynia i nerwy obwodowe, starzenie pogarsza mikrokrążenie. Więc intuicja Twojego kolegi o ukrwieniu nie jest z sufitu — to jeden z dwóch najsensowniejszych wspólnych mianowników. Tyle że nadal jest to korelacja, nie wykazany mechanizm.
Po trzecie — i to jest ciekawe — komponenta nerwowa. Trąd to choroba nerwów obwodowych par excellence, HIV i mocznica dają neuropatię, a w depresji zaburzona jest regulacja autonomiczna, która steruje m.in. przepływem krwi w palcach. Unerwienie i ukrwienie macierzy idą zresztą w parze, więc te dwa tropy trudno rozdzielić.
Jest jednak jedno znalezisko, które psuje prostą teorię „braku czegoś, co da się uzupełnić": w badaniu nerkowym skuteczna dializa — czyli realne usunięcie metabolicznej przyczyny — nie cofała zmian paznokciowych. To sugeruje, że nawet jeśli choroba zabiera obłączki, ich powrót nie następuje automatycznie po naprawieniu problemu. To słaba wiadomość dla strategii kolegi: szukanie suplementu, po którym obłączki wrócą, może być polowaniem na coś, co nie wraca nawet po usunięciu przyczyny.
Jeśli chcesz, mogę z tego zrobić porządny dokument z pełną bibliografią — np. do pokazania koledze — albo pociągnąć temat głębiej i poszukać, czy ktoś badał bezpośrednio związek tempa wzrostu paznokcia z widocznością obłączka.
Sources:
Gahalaut i in., Anolunula in Fingernails among Patients Infected with HIV (2014)
Nail disorders in patients with chronic renal failure and undergoing haemodialysis treatment: a case-control study (2007)
The association between absent lunula and depression in depressive outpatients (2012)
Nail Changes in Leprosy: An Observational Study of 125 Patients (2020)
Daadaa i in., Absent lunula: An overlooked finding in chronic kidney disease (2021)
Cohen JL, The lunula (1996)
Claude nie korzysta jakby w ogóle z pierdół z internetu, dostał zakaz i może tylko opierać się na badaniach. Może przebadać wszystko i zrobić analizy wszystkiego co się da.
Zleciłem mu przeczytanie wszystkiego co możliwe na ten temat i dam Ci potem wyniki. Może mu to zająć może i godzinę, zobaczymy, na razie czyta wszystkie badania od kilkunastu minut, później ma to przeanalizować i wyciągnąć z tego jakieś wnioski, ma zrobić podsumowanie z odniesieniami, to potem wrzucę Ci gdzieś ten plik.