This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rzeczy do zrobienia codziennie?
Kurcze no może to i dobre, w sensie staram się tak żyć i wśród znajomych uchodzę za jedną z najpozytywniejszych osób jakie znają na żywo (w necie sprawiam dużo gorsze wrażenie), ale mi po prostu nie o to chodzi, nie to chcę osiągnąć.

Idzie mi o najzwyklejszą w świecie naukę umiejętności. Rozmowa to sztuka jak każda inna. Są ludzie, którzy gadają 24/7 a ciągle są nieprzyjemni, bo ciągle uczą się bycia nieprzyjemnymi. A bycie przyjemnym dla innych to najważniejsze, co można umieć. Przydaje się wszędzie, nawet przy szukaniu pracy, bo zatrudni się tego, kto zrobi najlepsze wrażenie, on dostanie podwyżkę.

Uśmiechanie się i pozytywne nastawienie to jest jakaś wartość, ale to NIE powie mi, co mam komuś mówić, jak prowadzić rozmowę. To nie jest UMIEJĘTNOŚĆ społeczna.

Można 20 lat słuchać gry na pianinie, albo stukać losowe klawisze i nic z tego nie wyjdzie, nie będzie się grać ani odrobinę lepiej. Żeby nauczyć się grać, trzeba jednak wkuć podstawy teorii muzyki, zapisu nutowego, harmonii. Być może w końcu udałoby się nauczyć grać metodą prób i błędów, ale zajmie to dosłownie kilkadziesiąt razy więcej czasu. A może kilkaset razy więcej. A może w ogóle się nie uda, bo próbując samemu, będzie się tylko utrwalać błędy.

Z rozmową jest tak samo, tylko jeśli porównać to do nauki gry na pianinie, byłaby to próba zagrania koncertu bez żadnego przygotowania i zapewne zakończona wyrzuceniem z sali koncertowej w pierwszej minucie, trzeba potem stracić kilka dni na szukanie nowej sali koncertowej, z której też będzie się wyrzuconym, bo przecież nikt nie zagra koncertu od razu, bez ćwiczeń.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Rzeczy do zrobienia codziennie? - przez tomakin - 06-04-2021, 09:43 AM
RE: Rzeczy do zrobienia codziennie? - przez subzero - 06-04-2021, 02:06 PM
RE: Rzeczy do zrobienia codziennie? - przez NICE - 06-04-2021, 03:03 PM
RE: Rzeczy do zrobienia codziennie? - przez tomakin - 06-05-2021, 12:26 AM
RE: Rzeczy do zrobienia codziennie? - przez Krystyna.waw - 06-06-2021, 03:36 PM
RE: Rzeczy do zrobienia codziennie? - przez tomakin - 06-06-2021, 05:06 PM
RE: Rzeczy do zrobienia codziennie? - przez Krystyna.waw - 06-07-2021, 01:38 PM
RE: Rzeczy do zrobienia codziennie? - przez tomakin - 06-07-2021, 01:58 PM
RE: Rzeczy do zrobienia codziennie? - przez NICE - 06-07-2021, 04:10 PM
RE: Rzeczy do zrobienia codziennie? - przez tomakin - 06-07-2021, 04:15 PM