06-07-2021, 01:38 PM
(06-06-2021, 05:06 PM)tomakin napisał(a): To jest ogólnie dobre, ale wymaga jednak jakiegoś kontaktu z innymi, a dążenie do kontaktu to trochę bardziej czasochłonne niż kilka minut dziennieNie. Zadanie: uśmiecham się do pierwszej osoby spotkanej po wyjściu z domu. Tylko tyle.
Cytat:nie jestem pewien, czy (...) chcę być bardziej kontaktowy (...). Mi nie chodzi o nie wiem, o odwagę do nawiązania kontaktów, bo to całkowicie inna umiejętność. Bardziej o to, jak prowadzić rozmowę, a tego się człowiek nie nauczy mówiąc "ładna pogoda". Chociaż fakt, że mówiąc codziennie miłe rzeczy, nauczy się samego siebie instynktowego wyszukiwania i mówienia rzeczy miłych.To nie tak. Nie chodzi o to, jak zareaguje otoczenia. Na początku nawet wymuszony uśmiech po jakimś czasie wpływa na uśmiechającego się. Tak samo miłe słowo o dziewczynce w piaskownicy do jej opiekuna. Zaczynasz zauważać ludzi, wystarczy raz dziennie, choćby ekspedientkę.
Cytat:dobre byłyby ćwiczenia typu zdjęcie kogoś i opcja znalezienia czegoś miłego do powiedzenia (...) bonusowe punkty za wypowiedzenie tego na głosLepsze jest ćwiczenie na żywych ludziach, ale jak ktoś nie ma odwagi, to ćwiczenie z oglądaniem zdjęć można samemu sobie zrobić.
Cytat:Z tym lustrem to też tak nie do końca działa, bo trzeba też umieć ocenić, czy wygląda się dobrze dla innychTo nie jest ćwiczenie na ocenianie, na wpływanie na innych a na wprawienie siebie w dobry nastrój. Najpierw zmieniasz siebie.[/quote]