05-19-2026, 09:25 PM
No dobra, lokalna / systemowa nadprodukcja tlenków azotu. Albo nadwrażliwość tkanek na te tlenki. I dalej nie wiadomo, co z tym robić.
Póki co zeżarłem kapustę z imbirem, danie, które uwielbiam. Dałem matce i wyrzuciła wszystko do kibla
Obserwuję, czy coś się nagle zmieni w wyglądzie paznokci.
No i jest jeszcze hipoteza kreatyny. To, co kiedyś pisałem, sygnały obkurczu naczynek krwionośnych mogą być bardzo dobre, ale mięśnie, które te naczynka wyściełają, mogą nie działać jak trzeba, na przykład z powodu niedoboru kreatyny. Jak już o kreat mowa, kretyńska AI pisała wtedy, że kreatyna działa na mięśnie szkieletowe. Sekunda w pubmed wykazała, że działa też na mięśnie wyściełające naczynia krwionośne.
No kurde, kilka opcji
1. za wysoki / za niski poziom jakiejś substancji, która reguluje obkurcz naczynek
2. wywalona sama struktura naczyń, nie trzymają jak trzeba, np problemy z kolagenem
3. mięśnie są za słabe i nie trzymają
4. komórki nerwowe nie wysyłają odpowiedniego sygnału / wysyłają za mocne
I pewnie jeszcze można tego znaleźć.
Póki co zeżarłem kapustę z imbirem, danie, które uwielbiam. Dałem matce i wyrzuciła wszystko do kibla
Obserwuję, czy coś się nagle zmieni w wyglądzie paznokci. No i jest jeszcze hipoteza kreatyny. To, co kiedyś pisałem, sygnały obkurczu naczynek krwionośnych mogą być bardzo dobre, ale mięśnie, które te naczynka wyściełają, mogą nie działać jak trzeba, na przykład z powodu niedoboru kreatyny. Jak już o kreat mowa, kretyńska AI pisała wtedy, że kreatyna działa na mięśnie szkieletowe. Sekunda w pubmed wykazała, że działa też na mięśnie wyściełające naczynia krwionośne.
No kurde, kilka opcji
1. za wysoki / za niski poziom jakiejś substancji, która reguluje obkurcz naczynek
2. wywalona sama struktura naczyń, nie trzymają jak trzeba, np problemy z kolagenem
3. mięśnie są za słabe i nie trzymają
4. komórki nerwowe nie wysyłają odpowiedniego sygnału / wysyłają za mocne
I pewnie jeszcze można tego znaleźć.