05-09-2026, 06:30 PM
(05-09-2026, 02:06 AM)Krwawnik napisał(a): Temat na przykłady efektu potwierdzenia obserwowane w różnych miejscach internetu.
Tu koledzy z Wykopu zatytułowali sponsorowane przez Amerykańską Radę Jajek badanie o tym, że spożycie jaj wśród adwentystów jest skorelowane z mniejszym ryzykiem Alzheimera: "codzienne jajka zmniejszają ryzyko Alzheimera", ignorując jak zwykle to, że przejebanie większym problemem niż Alzheimer jest masowe umieranie ludzi z powodu wysokiego cholesterolu LDL, który rośnie m. in. przez przesadzanie z obżeraniem się jajami. Czyli łatwowierni frajerzy będą rozjebywać swoje ciała, żeby zwiększyć jeszcze bardziej zyski miliarderów posiadających przemysłowe hodowle kur.
https://wykop.pl/link/7941175/codzienne-...imera-o-27
https://www.sciencedaily.com/releases/20...225214.htm
The research team stressed that eggs should be part of an overall healthy eating pattern rather than viewed in isolation.
"Research supports eggs as part of a healthy diet," said Jisoo Oh, DrPH, MPH, an associate professor of epidemiology at Loma Linda University School of Public Health and the study's lead author. "Seventh-day Adventists do eat a healthier diet than the general public, and we want people to focus on overall health along with this knowledge about the benefit of eggs."
Some funding for the study came from the American Egg Board. Support for establishing the original cohort and its data was provided by the National Institutes of Health.
________
Wikipedia: The American Egg Board (AEB) is a United States checkoff marketing organization, which focuses on marketing and promotion of eggs for human consumption. The AEB is best known for its long-running slogan, "The Incredible, Edible Egg", and the Just Mayo scandal.
xD
To chyba nie do końca jest prawda z tym szkodliwością jajek. Powoli się z tego wycofują. Jajka z tego co wyczytałem nie powodują podnoszenia się cholesterolu, a już na pewno nie tego złego. Ale co jedno badanie potwierdzi, to jedno zaprzeczy. W obecnej chwili jest przewaga bardzo, ale to bardzo pozytywnych opinii na temat jaj :-)
Ja kupuję od farmera, więc to nie jest hodowla na jakąś przemysłową skalę, a kurki sobie biegają wolno.
Ostatnio kupiłem od nich 120 jajek i już mi się kończą, a są tańsze niż gówniane z Tesco.