03-09-2026, 11:05 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2026, 11:17 PM przez tomakin.)
2010
co ja wtedy brałem
Cholina - https://www.sciencedirect.com/science/ar...6623187165 nadczynność dosłownie wypala z organizmu cholinę, do tego stopnia, że niedoczynność chroni przed śmiercią z powodu niedoboru.
karnityna - rozumie się samo przez się
witaminy C, E - wiadomix
No i tyle, jeśli o tarczycę idzie, tam był jeszcze wapń, był czosnek, żeńszeń, ale to inna bajka.
2020
No i tu jest ten problem, że nie pamiętam, nie zapisywałem wtedy. Na pewno była karnityna, której dobrze pilnowałem. Na pewno była cholina. Na pewno była melatonina, był koenzym Q10. Kreatyna. Bor.
Hmm, kwas oleopalmitynowy... nie, nie ma większego związku. Beta alanina też nie. DAA, HMB również.
MOGŁEM wtedy brać starą witaminę E.
No i git, wychodzi na to, że powinienem brać
- E
- karnitynę
- melatoninę w wysokiej dawce
- cholinę
- kreatynę
- ewentualnie bor
I to powinno wystarczyć.
Póki co nic nie biorę, oprócz supli z zestawu na regenerację neuronów, tauryny, niacyny oraz oleju.
/edit wróć, karnitynę i E biorę codziennie.
co ja wtedy brałem
Cholina - https://www.sciencedirect.com/science/ar...6623187165 nadczynność dosłownie wypala z organizmu cholinę, do tego stopnia, że niedoczynność chroni przed śmiercią z powodu niedoboru.
karnityna - rozumie się samo przez się
witaminy C, E - wiadomix
No i tyle, jeśli o tarczycę idzie, tam był jeszcze wapń, był czosnek, żeńszeń, ale to inna bajka.
2020
No i tu jest ten problem, że nie pamiętam, nie zapisywałem wtedy. Na pewno była karnityna, której dobrze pilnowałem. Na pewno była cholina. Na pewno była melatonina, był koenzym Q10. Kreatyna. Bor.
Hmm, kwas oleopalmitynowy... nie, nie ma większego związku. Beta alanina też nie. DAA, HMB również.
MOGŁEM wtedy brać starą witaminę E.
No i git, wychodzi na to, że powinienem brać
- E
- karnitynę
- melatoninę w wysokiej dawce
- cholinę
- kreatynę
- ewentualnie bor
I to powinno wystarczyć.
Póki co nic nie biorę, oprócz supli z zestawu na regenerację neuronów, tauryny, niacyny oraz oleju.
/edit wróć, karnitynę i E biorę codziennie.