(05-28-2021, 10:33 PM)tomakin napisał(a): Powiem tak - przy schizofrenii leczenie farmakologiczne JEST skuteczne i schodzenie z leków jest co najmniej nierozsądne. Jeśli przedstawiciel "atl-medu" mówi takie rzeczy, to naprawdę warto wziąć to sobie do serca,Dziękuję, tomakin, za odpowiedź.
Natomiast metody naturalne jak najbardziej, ale jako WSPOMAGANIE leczenia, a nie jego zastępstwo. Nie wiem, czy istnieje w ogóle możliwość zejścia z leków, czyli czy metody naturalne mogą wyleczyć schizofrenię całkowicie, ale na pewno poprawią stan w czasie ich brania.
Z rzeczy, które tak na szybko pamiętam, które miały jakiś wpływ potwierdzony badaniami czy solidnym zapleczem teoretycznym, np potwierdzony dużo niższy poziom u chorych:
- glicyna, nawet 5 gramów dziennie przed snem
- omega 3, nawet 2000 mg EPA dziennie, rozbite na porcje
- GLA, czyli 10 ml oleju z ogórecznika ALBO 20 ml oleju z wiesiołka, też można rozbić na 2 porcje w ciągu dnia
- cynk, zgodnie z rozpiską tutaj: http://naturalneleczenie.com.pl/2018/02/...nie-cynku/
Coś jeszcze było, ale tak na szybko z głowy nie wymyślę. Może jakoś na dniach będę tworzył stronę lub pisał artykuł o schizofrenii to pojawi się więcej informacji.
Zmartwiłeś mnie tą informacją... Miałem nadzieję, mimo wszystko, na zejście z farmakologi i zaprzestania nieustannego "leczenia", a na skuteczną terapię.
Rzeczywiście muszę się wspomóc. Co byś polecił "na" energię, pamięć i spłycenie lęków, oprócz wymienionych komponentów?
Bardzo by było dobrze, gdybyś taki artykuł napisał. Jestem go ciekawy i zapewne pomoże wielu osobom, których wyniszcza legalna narkomania pod pozorem leczenia.
I jeśli możesz, coś pogłębić, o tym, o czym napisałeś, to byłbym wdzięczny! Jakie dawki, kiedy, jak? Itd.
Co z ketogeniczną dietą w kontekście lepszego funkcjonowania, macie jakąś wiedzę albo doświadczenia? Ja byłem na keto bardzo krótko, więc nie wiem czy to nie było tylko początkowo lepsze samopoczucie.
Aha i jeszcze: czytałem gdzieś, że glicyna wchodzi w reakcję, czy ma wpływ na branie klozapiny, ale nie pamiętam dokładnie.
Pozdrawiam