10-27-2025, 03:11 AM
...szukam jakichkolwiek informacji o tryptofanie jako potencjalnej przyczynie zmian w wyglądzie obłączków. Jest taka choroba, pelagra, gdzie brakuje albo b3, albo tryptofanu (przez co brakuje b3, bo jest z niego syntetyzowana). Są zmiany skórne, czasem pojawiają się identyczne zmiany na paznokciach, jak w chronicznej niewydolności nerek. Ale nie mogę znaleźć fotek przed - po. Tryptofan jest bardzo mocno podniesiony w ciężkiej niewydolności wątroby, ale też równie mocno obniżony w niewydolności nerek. On nie powinien wpływać na paznokcie, bo nie wchodzi za bardzo w ich skład.
Może po prostu serotonina, co prowadzi do poprawy nastroju, lepszego snu, a tym samym zwykłej regeneracji? Podciągnięcia działania przywspółczulnego układu nerwowego? Gdyby tak było, to i ssri mogłyby wpływać na wielkość obłączków. Znalazłem nawet foty przed i po, ale na obu nie ma ani jednego obłączka.
Zawsze jakoś krzywo to idzie, są dwie choroby, gdzie zawsze zanikają obłączki, chroniczna niewydolność nerek i wątroby. W jednej tryptofan jest mocno podniesiony, w drugiej mocno obniżony. W jednej jest silny niedobór witaminy A, w drugiej dochodzi do zatrucia na skutek akumulacji.
No i na pewno nie brałem tryptofanu w 2010. Może w 2020, a może nie.
A, wróć, dokładna data, gdy zauważyłem większe obłączki, jest tu
https://zdrowiej.vegie.pl/showthread.php...7#pid11527
Kreatyna i witamina E. To się mniej więcej pokrywa zarówno z 2010, jak i z 2020.
Może po prostu serotonina, co prowadzi do poprawy nastroju, lepszego snu, a tym samym zwykłej regeneracji? Podciągnięcia działania przywspółczulnego układu nerwowego? Gdyby tak było, to i ssri mogłyby wpływać na wielkość obłączków. Znalazłem nawet foty przed i po, ale na obu nie ma ani jednego obłączka.
Zawsze jakoś krzywo to idzie, są dwie choroby, gdzie zawsze zanikają obłączki, chroniczna niewydolność nerek i wątroby. W jednej tryptofan jest mocno podniesiony, w drugiej mocno obniżony. W jednej jest silny niedobór witaminy A, w drugiej dochodzi do zatrucia na skutek akumulacji.
No i na pewno nie brałem tryptofanu w 2010. Może w 2020, a może nie.
A, wróć, dokładna data, gdy zauważyłem większe obłączki, jest tu
https://zdrowiej.vegie.pl/showthread.php...7#pid11527
Kreatyna i witamina E. To się mniej więcej pokrywa zarówno z 2010, jak i z 2020.