(09-19-2025, 05:10 PM)tomakin napisał(a): tyle lat czekałeś...
to w zasadzie niemal lek, podnosi poziom ważnego neuroprzekaźnika, jak ktoś ma tego za mało, będzie dla niego błogosławieństwem, jak za dużo, może ostro poryć beret, nawet przyspieszyć zmiany degeneracyjne.
Rano pisałem, że próbuję z wapniem, teraz widzę, że już muszę zmienić zdanie. Już ze sto razy to pisałem, ale powtórzę - wapń może być wykorzystany przez komórkę nerwową tylko wtedy, gdy w jej wnętrzu jest wystarczająco dużo magnezu. Wapń podnosi się we krwi błyskawicznie, magnez w komórce potrzebuje miesięcy na akumulację. Uzupełnianie wapnia przy niskim poziomie mg wewnątrz komórek prowadzi do jego nadmiernego wzrostu we krwi, a potem w moczu, co może prowadzić do kamieni nerkowych. Dwa podstawowe objawy to częstomocz i zatwardzenie. No i mam gdy próbuję łączyć wapń z piracetamem, czyli tego magnezu brakuje.
Z dobrych wiadomości, magnez powodował zawsze efekty uboczne, teraz już tego nie robi. Tak jakby zaczął w końcu prawidłowo się przyswajać.
A propo tych powiązań obłączki kontra wątroba. Moja partnerka ma bardzo ładne spore obłączki, ale miała zawsze wyższą bilirubinę. Lekarze twierdzili, że to czasem normalne, że to nic takiego, ale w końcu po tylu latach zrobili jej dokładne badania, jakieś na poziomie genetycznym i wyszło, że ma jakąś chorobę, którą ma jej siostra, która jakiś czas temu prawie się nie przekręciła i obecnie jest w bardzo średnim stanie.
Natomiast moja partnerka jest w miarę ok, co prawda często narzeka na złe samopoczucie, bóle wątroby itd, ale ja odkąd pamiętam to wszystko ją bolało, więc to olewałem, na ile się dało.
W każdym razie kolejny raz jak pisałeś obłączki, które niby mogą zniknąć przy chorej wątrobie, u niektórych osób chorych są perfekcyjne.
Dostała właśnie takie wyniki:
Positive, Titre 1:160,
Homogeneous Antinuclear antibodies (homogeneous patters) are associated with SLE.
Autoimmune chronic hepatits, and occasionally other autoimmune rheumatic diseases.
Positive, Titre 1:320, Nuclear dots
Antinuclear antibodies (nuclear dots pattern) are assciated with Primary Biliary Cirrhosis (PBS).
Ja natomiast zero obłączków i niby jestem zdrowy.