05-04-2025, 04:48 AM
(05-03-2025, 06:15 PM)Nawaphon napisał(a): A jaki jest cel treningowy? Z tego co pamiętam, chyba nabranie masy mięśniowej? Sam taki program wymyśliłeś, czy gdzieś znalazłeś? Za "moich czasów", kiedy jeszcze się interesowałem bardziej treningiem siłowym z ciężarami, popularny był prosty program 5x5. Nie dawno rozmawiałem ze znajomym, który regularnie bierze udział w zawodach w powerliftingu i powiedział mi, że ciągle jest dość popularny i sprawdza się.
Nie wiem, czy takie dokładanie serii i duża ilość powtórzeń jest efektywne przy nabieraniu masy mięśniowej?
Program wymyślony przeze mnie, wzorując się trochę na badaniach wklejonych gdzieś tam od Tomakina, że 16 i 24 serie dawały ciągle lepsze rezultaty niż np. 4 i tam było, że nawet 45 serii daje ciągle przyrost. 2, 4, 6, 8 to adaptacja mięśni do nowego ciężaru. Potem jak 3 dni daje radę podnosić bez problemu dany ciężar to dokładam dodatkowe 2,5kg. A celem jest w razie czego wyglądanie groźnie w więzieniu, stąd też spasłem się do 85 kg. Z tego co mi ludzie mówili, to siła fizyczna tam bardzo pomaga, a lepiej mieć i nie potrzebować niż nie mieć i potrzebować.