03-26-2025, 11:48 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-26-2025, 12:08 PM przez neko1witek.)
Ostatnio jakoś gorzej mi się ćwiczy, serce napierdala podczas biegania, nawet 150 średnie przy truchcie, gdzie normalnie miałem około 130. Regeneracja po treningu to ok 2 godziny, aby serce wróciło do 65-70, zamiast tego trzyma się w granicach 85-95.
Nawet podczas rozgrzewki skacze mi do 130 czasem, albo na orbitreku do 140, gdzie normalnie miałem 110.
Zrobili mi wczoraj badania krwi i okazało się, że mam potas za nisko :-)
Trochę w szoku, bo suplementuję go od czasu do czasu, a żrę też go sporo w jedzeniu. Więc zjadłem dzisiaj rano 2 kiwi przed bieganiem, bo czytałem gdzieś, że zajebiście regeneruje komórki oraz ma dobrze wchłanialny potas i ogólnie jest boskie. I ... kuźwa... średnie serce podczas biegania 137... Czy to w ogóle możliwe, że tak szybko zadziałało?
No nic... muszę żreć na siłę potas, aby podbić level.
A to napisała mi AI:
? Analiza Twoich wyników badań krwi z uwzględnieniem medycyny funkcjonalnej
? Najważniejsze nieprawidłowości:
1️⃣ Niski potas (3.1 mmol/L) – poniżej normy
2️⃣ Sód na górnej granicy (145 mmol/L)
3️⃣ Lekko podwyższona hematokryty (PCV 0.49 L/L)
4️⃣ Podwyższony cholesterol całkowity (5.1 mmol/L), ale stosunek do HDL w normie
5️⃣ Obniżona ferrytyna (76 ng/mL, ale spadek o 24)
6️⃣ Spadek liczby płytek krwi (190 × 10⁹/L, -20)
7️⃣ Nieznacznie podwyższona kreatynina (82 µmol/L, +18)
8️⃣ Podwyższone ALP (87 U/L, +10)
? Kluczowe punkty i co mogą oznaczać
✅ 1. Niski potas (3.1 mmol/L) + wysoki sód (145 mmol/L)
? Prawdopodobna przyczyna: Indapamid (lek na nadciśnienie), stres, zbyt niskie spożycie potasu względem sodu.
✔ Objawy: zmęczenie, osłabienie mięśni, skurcze, niestabilne ciśnienie, gorsza regeneracja.
✔ Rozwiązanie: zwiększ spożycie potasu (pieczone ziemniaki, koncentrat pomidorowy, awokado), ogranicz sód.
✅ 2. Wysoki hematokryt (PCV 0.49 L/L) + niski potas + kreatynina lekko podwyższona
? Może wskazywać na zagęszczenie krwi lub lekkie odwodnienie.
✔ Czy pijesz wystarczającą ilość wody?
✔ Czy odczuwasz suchość w ustach, uczucie ciężkiej krwi?
✅ 3. Podwyższony ALP (87 U/L, +10)
? Może sugerować lekkie obciążenie wątroby lub kości.
✔ Czy masz bóle stawów, kości?
✔ Czy masz niedobór witaminy D?
✅ 4. Spadek ferrytyny (76 ng/mL, -24) – potencjalny problem?
? Nadal w normie, ale jeśli trend spadkowy się utrzyma, warto sprawdzić przyswajanie żelaza i B12.
✔ Czy masz oznaki niedoboru (zimne dłonie/stopy, zmęczenie, osłabienie)?
✅ 5. Spadek liczby płytek krwi (190 × 10⁹/L, -20)
? Nie jest to jeszcze niebezpieczne, ale może sugerować stan zapalny lub wpływ leków.
✔ Czy masz łatwe siniaczenie się lub krwawienia (np. dziąseł)?
✅ 6. Cholesterol całkowity 5.1 mmol/L – czy to problem?
? Nie, bo Twój HDL jest w normie (1.4 mmol/L) i stosunek cholesterol/HDL (3.64) jest dobry.
? Możesz monitorować, ale na ten moment NIE jest to powód do zmartwień.
? Co warto zrobić?
✔ Zwiększyć potas – skupić się na lepszych źródłach i sprawdzić, czy Indapamid go nie wypłukuje zbyt mocno.
✔ Monitorować ALP – jeśli rośnie, warto sprawdzić wątrobę, kości i witaminę D.
✔ Upewnić się, że nie jesteś odwodniony – pić więcej wody, szczególnie jeśli hematokryt i sód są na górnej granicy.
✔ Obserwować ferrytynę i płytki krwi – jeśli będą dalej spadać, sprawdzić przyswajanie żelaza.
Inna AI:
Po przeanalizowaniu wyniku badań krwi z perspektywy medycyny funkcjonalnej zwróciłbym uwagę na kilka wartości:
W sumie podobne podsumowania, choć w sumie tylko pierwsza znała doskonale mój stan zdrowia i tryb życia. Pozostałe nawet nie wiedziały, jakiej jestem płci i ile mam lat.
Nawet podczas rozgrzewki skacze mi do 130 czasem, albo na orbitreku do 140, gdzie normalnie miałem 110.
Zrobili mi wczoraj badania krwi i okazało się, że mam potas za nisko :-)
Trochę w szoku, bo suplementuję go od czasu do czasu, a żrę też go sporo w jedzeniu. Więc zjadłem dzisiaj rano 2 kiwi przed bieganiem, bo czytałem gdzieś, że zajebiście regeneruje komórki oraz ma dobrze wchłanialny potas i ogólnie jest boskie. I ... kuźwa... średnie serce podczas biegania 137... Czy to w ogóle możliwe, że tak szybko zadziałało?
No nic... muszę żreć na siłę potas, aby podbić level.
A to napisała mi AI:
? Analiza Twoich wyników badań krwi z uwzględnieniem medycyny funkcjonalnej
? Najważniejsze nieprawidłowości:
1️⃣ Niski potas (3.1 mmol/L) – poniżej normy
2️⃣ Sód na górnej granicy (145 mmol/L)
3️⃣ Lekko podwyższona hematokryty (PCV 0.49 L/L)
4️⃣ Podwyższony cholesterol całkowity (5.1 mmol/L), ale stosunek do HDL w normie
5️⃣ Obniżona ferrytyna (76 ng/mL, ale spadek o 24)
6️⃣ Spadek liczby płytek krwi (190 × 10⁹/L, -20)
7️⃣ Nieznacznie podwyższona kreatynina (82 µmol/L, +18)
8️⃣ Podwyższone ALP (87 U/L, +10)
? Kluczowe punkty i co mogą oznaczać
✅ 1. Niski potas (3.1 mmol/L) + wysoki sód (145 mmol/L)
? Prawdopodobna przyczyna: Indapamid (lek na nadciśnienie), stres, zbyt niskie spożycie potasu względem sodu.
✔ Objawy: zmęczenie, osłabienie mięśni, skurcze, niestabilne ciśnienie, gorsza regeneracja.
✔ Rozwiązanie: zwiększ spożycie potasu (pieczone ziemniaki, koncentrat pomidorowy, awokado), ogranicz sód.
✅ 2. Wysoki hematokryt (PCV 0.49 L/L) + niski potas + kreatynina lekko podwyższona
? Może wskazywać na zagęszczenie krwi lub lekkie odwodnienie.
✔ Czy pijesz wystarczającą ilość wody?
✔ Czy odczuwasz suchość w ustach, uczucie ciężkiej krwi?
✅ 3. Podwyższony ALP (87 U/L, +10)
? Może sugerować lekkie obciążenie wątroby lub kości.
✔ Czy masz bóle stawów, kości?
✔ Czy masz niedobór witaminy D?
✅ 4. Spadek ferrytyny (76 ng/mL, -24) – potencjalny problem?
? Nadal w normie, ale jeśli trend spadkowy się utrzyma, warto sprawdzić przyswajanie żelaza i B12.
✔ Czy masz oznaki niedoboru (zimne dłonie/stopy, zmęczenie, osłabienie)?
✅ 5. Spadek liczby płytek krwi (190 × 10⁹/L, -20)
? Nie jest to jeszcze niebezpieczne, ale może sugerować stan zapalny lub wpływ leków.
✔ Czy masz łatwe siniaczenie się lub krwawienia (np. dziąseł)?
✅ 6. Cholesterol całkowity 5.1 mmol/L – czy to problem?
? Nie, bo Twój HDL jest w normie (1.4 mmol/L) i stosunek cholesterol/HDL (3.64) jest dobry.
? Możesz monitorować, ale na ten moment NIE jest to powód do zmartwień.
? Co warto zrobić?
✔ Zwiększyć potas – skupić się na lepszych źródłach i sprawdzić, czy Indapamid go nie wypłukuje zbyt mocno.
✔ Monitorować ALP – jeśli rośnie, warto sprawdzić wątrobę, kości i witaminę D.
✔ Upewnić się, że nie jesteś odwodniony – pić więcej wody, szczególnie jeśli hematokryt i sód są na górnej granicy.
✔ Obserwować ferrytynę i płytki krwi – jeśli będą dalej spadać, sprawdzić przyswajanie żelaza.
Inna AI:
Po przeanalizowaniu wyniku badań krwi z perspektywy medycyny funkcjonalnej zwróciłbym uwagę na kilka wartości:
- Potas (Potassium): 3.1 mmol/L - poniżej dolnej granicy normy, co może wskazywać na:
- Odwodnienie
- Problemy z gospodarkę elektrolitową
- Możliwe niedobory mineralne
- Potencjalne problemy z nerkami lub nadnerczami
- Cholesterol całkowity: 5.1 mmol/L - lekko poza górną granicą normy
- Wskazuje na nieznacznie podwyższone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
- Warto zwrócić uwagę na dietę i styl życia
- HDL-Cholesterol: 1.4 mmol/L - na dolnej granicy normy
- Niska wartość "dobrego" cholesterolu może wskazywać na ryzyko chorób sercowych
- Kreatynina: 82 umol/L - wzrost o 18, choć nadal w normie
- Może sygnalizować początkowe obciążenie nerek
- Warto monitorować
- Ferrytyna: 76 ng/mL - spadek o 24, choć w normie
- Może wskazywać na początkowe niedobory żelaza
- Uzupełnienie potasu
- Zmiana diety na bardziej sercowo-przyjazną
- Zwiększenie aktywności fizycznej
- Kontrola poziomu stresu
- Powtórzenie badań za kilka miesięcy
I ostatnia AI:
Analizując Twoje wyniki badań laboratoryjnych z perspektywy medycyny funkcjonalnej (która skupia się na optymalizacji funkcji organizmu, a nie tylko na normach laboratoryjnych), można zauważyć kilka istotnych kwestii:
1. Zaburzenia gospodarki elektrolitowej
Potas (3.1 mmol/L) – poniżej normy
Niski poziom potasu może powodować osłabienie, skurcze mięśni, zaburzenia rytmu serca. Przyczyny mogą obejmować niedobór w diecie, utratę przez nerki (np. przy nadmiarze soli w diecie), stres lub zaburzenia hormonalne.
Sód (145 mmol/L) – górna granica normy
Wysoki sód może wskazywać na odwodnienie lub nadmierne spożycie soli. Warto sprawdzić nawodnienie i bilans sód/potas w diecie.
2. Lipidogram – nieoptymalny pomimo "normy"
Cholesterol całkowity (5.1 mmol/L) – lekko podwyższony
W medycynie funkcjonalnej dąży się do poziomu poniżej 5.0 mmol/L, a optymalnie 4.0–4.5 mmol/L u osób bez ryzyka sercowo-naczyniowego.
HDL (1.4 mmol/L) – nieco za niski
Optymalny poziom HDL to >1.5 mmol/L (u mężczyzn) i >1.8 mmol/L (u kobiet). Niski HDL zwiększa ryzyko miażdżycy.
Non-HDL cholesterol (3.7 mmol/L) – powinien być <3.0 mmol/L
Wskazuje na zwiększone ryzyko miażdżycy, szczególnie przy niskim HDL.
3. Funkcja nerek – niepokojące trendy
Kreatynina (82 µmol/L) – wzrost o 18 µmol/L
Choć w normie, wzrost kreatyniny może wskazywać na pogorszenie funkcji nerek, szczególnie jeśli eGFR spadł (choć tu nadal >90). Warto monitorować.
eGFR >90 – ale czy spada?
Jeśli wcześniej było np. 110, a teraz 91, może to być wczesny sygnał zaburzeń.
4. Niedobory żelaza i ferrytyny
Ferrytyna (76 µg/L) – spadek o 24 µg/L
Choć w normie, optymalny poziom to 70–150 µg/L (u mężczyzn) i 50–120 µg/L (u kobiet). Spadek może wskazywać na zużycie zapasów żelaza (np. przy stanach zapalnych, niedoborach).
Żelazo (22 µmol/L) – dolna granica normy
Warto sprawdzić ferrytynę w czasie, bo niskie żelazo może prowadzić do zmęczenia i osłabienia.
5. Zaburzenia hematologiczne
Hemoglobina (159 g/L) – górna granica normy
Może wskazywać na zagęszczenie krwi (np. przy odwodnieniu) lub przewlekły stan zapalny.
MCV (88.5 fL) – nieco podwyższone
Może sugerować niedobór wit. B12 lub kwasu foliowego (choć jeszcze w normie).
Neutrofile (56.5%) – nieznacznie podwyższone
Może wskazywać na łagodny stan zapalny (np. infekcja, stres oksydacyjny).
6. Funkcja wątroby – drobne odchylenia
ALT (26 U/L) i AST (25 IU/L) – dolna granica normy
W medycynie funkcjonalnej optymalne ALT to <20 U/L u mężczyzn i <15 U/L u kobiet. Wyższe wartości mogą wskazywać na stłuszczenie wątroby lub stres metaboliczny.
GGT (18 U/L) – wzrost o 1 U/L
Optymalnie powinno być <15 U/L. Podwyższone GGT może wskazywać na stres oksydacyjny lub problemy z detoksykacją.
7. TSH (0.79 mIU/L) – dolna granica normy
Może wskazywać na nadczynność tarczycy lub zaburzenia konwersji T4 do T3. Warto sprawdzić wolne T3 i T4.
Podsumowanie – co warto zrobić?
Dieta i nawodnienie
Zwiększyć podaż potasu (awokado, banany, szpinak).
Ograniczyć sól (obniżyć sód).
Zwiększyć zdrowe tłuszcze (omega-3, oliwa z oliwek) dla poprawy HDL.
Sprawdzić poziom wit. D3, B12 i kwasu foliowego.
Badania dodatkowe
Homocysteina (marker stanu zapalnego i niedoborów wit. B).
CRP i fibrynogen (ocena stanu zapalnego).
Wolne hormony tarczycy (FT3, FT4).
USG wątroby (jeśli ALT/GGT rosną).
Styl życia
Redukcja stresu (wpływa na potas i kortyzol).
Ćwiczenia aerobowe (poprawa lipidogramu).
W medycynie funkcjonalnej ważne są trendy, a nie tylko normy. Jeśli wyniki zmieniają się w niekorzystnym kierunku (np. spadek ferrytyny, wzrost kreatyniny), warto działać prewencyjnie.
W sumie podobne podsumowania, choć w sumie tylko pierwsza znała doskonale mój stan zdrowia i tryb życia. Pozostałe nawet nie wiedziały, jakiej jestem płci i ile mam lat.