03-20-2025, 06:57 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-20-2025, 07:00 PM przez neko1witek.)
(03-19-2025, 08:55 PM)tomakin napisał(a): Arginina obniży ciśnienie tylko wtedy, gdy ktoś ma za mało tlenków azotu i to jest przyczyna nadciśnienia. W innym wypadku może nawet podnieść. Jeśli masz objaw Terry'ego, to tam jest mocno coś namieszane, ale gdzie dokładnie, w którym miejscu to nie powiem - u siebie szukam przyczyny już ile lat? I nie znalazłem.
Zjedz te tabletki i zobacz, co się będzie działo, przede wszystkim czy objaw nie stanie się dużo wyraźniejszy, co będzie złą wiadomością. Potem dopiero rozważ ewentualnie ten miks.
Może n-acetylocysteina + tauryna byłyby dla Ciebie dobrym rozwiązaniem, one naprawiają wątrobę, a u Ciebie zdaje się sporo alkoholu było? Czy znowu pomyliłem osoby? Jeśli nie pomyliłem, to objaw + ciśnienie mogą brać się z częściowo uszkodzonej wątroby, takie uszkodzenie może nie wyjść w badaniu krwi.
NAC żrę dosyć regularnie, taurynę ostatnio odpuściłem, bo kasy brak na wszystkie suple, ale wracam do niej jak mogę.
Tak, piłem alkohol, ale zawsze myślałem, że w polskiej normie :-).
Taki alkoholizm kontrolowany. Piłem z reguły w weekendy. Zaczynałem pić o 22 i kończyłem o 1 rano. Trzymałem się tego jak w zegarku. Oczywiście czasem np. jak oglądałem UFC przedłużałem picie do końca walki, ale z reguły trzymałem się ramek czasowych.
Ale w sumie stwierdziłem, że mam coraz większe problemy z ciśnieniem i po prostu odstawiłem picie. Nie piję już od ponad roku. W tym czasie wypiłem 2 piwa i z pół butelki wina.
Nie ciągnie mnie do alkoholu, mogę pić i przestawać kiedy chcę. To samo miałem z fajkami. Jakoś nałogi na mnie nie działają.
Tak, czy inaczej wątpię aby była to wątroba, ale możesz mieć rację.
We wtorek mam badania krwi. Nie wiem co egzekwować od nich. Robią standard pewnie, ale mogę poprosić o dodatkowe i powinni zrobić.
Jakieś sugestie co wymusić od nich?
AI poleciła zbadać insulinę, tarczycę i kortyzol. To pewnie spróbuję od nich wyciągnąć. Co prawda jakieś podstawowe tarczycy robią normalnie, plus insulinę, ale pewnie to gówno daje.