03-17-2025, 08:13 PM
A propo tych wszystkich supli, chciałbym kupić coś na obniżenie ciśnienia i znalazłem L-citrullinę z argininą i burakiem. Tak poleciła mi AI. Ale jak w końca dotarła do mnie okazało się, że super, że 150 tabletek, że niby najlepsiejsza na świecie, najmocniejsza itd. a okazało się, że tą ilość którą polecają, czyli dawkę, którą podawali, to muszę wziąć 6 ich kapsułek, którą są olbrzymie i da mi to po około 2 gramów cytruliny i argininy, a AI poleca około 6-8 gramów każdego. Więc musiałbym wziąć około 20 kapsułek...
Trochę dupa...
Wyszukała mi inny produkt, który wygląda zachęcająco:
Niacin 16 mg NE 100%
Vitamin B6 (as pyridoxine HCl) 60 mg 3,529%
Vitamin B12 (as methylcobalamin) 200 mcg 8,333%
L-Citrulline 4,000 mg **
Beta-Alanine 2,000 mg **
Taurine 2,000 mg **
Nitrosigine® (Inositol-Stabilized Arginine Silicate) 1,500 mg **
Betaine Anhydrous 1,500 mg **
Caffeine Anhydrous 300 mg **
N-Acetyl L-Tyrosine 250 mg **
Alpha GPC 50% 200 mg **
DMAE Bitartrate 150 mg **
CDP Choline 100 mg **
Theobromine 100 mg **
Huperzine A 200 mcg **
ChatGPT said:
Ten skład wygląda na mocny przedtreningowiec z solidną dawką L-cytruliny, argininy (Nitrosigine®) i beta-alaniny, ale ma kilka rzeczy, które warto rozważyć.
? Co jest dobre?
✅ L-Citrulline – 4000 mg → Całkiem niezła dawka, choć optymalnie byłoby 6–8 g. Poprawia przepływ krwi, wydolność i pompę mięśniową.
✅ Nitrosigine® (1,500 mg) → Zaawansowana forma argininy stabilizowana inozytolem, działa lepiej niż zwykła L-arginina, zwiększając produkcję tlenku azotu.
✅ Beta-Alanine – 2,000 mg → Dobra na wytrzymałość, ale pełna skuteczna dawka to 3,2–6,4 g (możesz czuć mrowienie – to normalne).
✅ Taurine – 2,000 mg → Wspiera nawodnienie mięśni i pomaga w regeneracji.
✅ Betaine Anhydrous – 1,500 mg → Może poprawić siłę i produkcję tlenku azotu.
✅ Cholina (Alpha GPC, CDP Choline, DMAE, Huperzine A) → Dobre dla koncentracji i funkcji kognitywnych.
✅ Theobromine – 100 mg → Delikatny stymulant, działa synergicznie z kofeiną.
⚠️ Co może być problemem?
⚠️ Kofeina – 300 mg → Spora dawka, równowartość 3 espresso. Może powodować skoki ciśnienia, niepokój i problemy ze snem, zwłaszcza jeśli jesteś wrażliwy na stymulanty.
⚠️ Brakuje buraka → Jeśli szukasz czegoś na ciśnienie, ekstrakt z buraka byłby mile widziany, ale Nitrosigine® i cytrulina już dobrze wspierają produkcję tlenku azotu.
⚠️ Brak elektrolitów → Dobrze by było dodać sód, potas lub magnez dla lepszego nawodnienia.
? Czy warto?
Jako przedtreningówka – TAK, skład wygląda solidnie, choć można by dodać więcej cytruliny i beta-alaniny.
Na ciśnienie – Może pomóc przez wsparcie tlenku azotu, ale kofeina może podnosić ciśnienie, więc jeśli masz nadciśnienie, warto zachować ostrożność.
Na skupienie – Tak, bo ma dużo składników nootropowych (cholina, hupercyna A, tyrozyna).
Jeśli masz nadciśnienie, to może lepiej poszukać wersji bez kofeiny albo uzupełnić to osobno cytruliną i burakiem.
Pytanie... bo nieraz czytałem, że kofeina wcale nie powoduje wzrostu ciśnienia, czy nie kupić tego mimo tej dawki kofeiny?
Trochę dupa...
Wyszukała mi inny produkt, który wygląda zachęcająco:
Niacin 16 mg NE 100%
Vitamin B6 (as pyridoxine HCl) 60 mg 3,529%
Vitamin B12 (as methylcobalamin) 200 mcg 8,333%
L-Citrulline 4,000 mg **
Beta-Alanine 2,000 mg **
Taurine 2,000 mg **
Nitrosigine® (Inositol-Stabilized Arginine Silicate) 1,500 mg **
Betaine Anhydrous 1,500 mg **
Caffeine Anhydrous 300 mg **
N-Acetyl L-Tyrosine 250 mg **
Alpha GPC 50% 200 mg **
DMAE Bitartrate 150 mg **
CDP Choline 100 mg **
Theobromine 100 mg **
Huperzine A 200 mcg **
ChatGPT said:
Ten skład wygląda na mocny przedtreningowiec z solidną dawką L-cytruliny, argininy (Nitrosigine®) i beta-alaniny, ale ma kilka rzeczy, które warto rozważyć.
? Co jest dobre?
✅ L-Citrulline – 4000 mg → Całkiem niezła dawka, choć optymalnie byłoby 6–8 g. Poprawia przepływ krwi, wydolność i pompę mięśniową.
✅ Nitrosigine® (1,500 mg) → Zaawansowana forma argininy stabilizowana inozytolem, działa lepiej niż zwykła L-arginina, zwiększając produkcję tlenku azotu.
✅ Beta-Alanine – 2,000 mg → Dobra na wytrzymałość, ale pełna skuteczna dawka to 3,2–6,4 g (możesz czuć mrowienie – to normalne).
✅ Taurine – 2,000 mg → Wspiera nawodnienie mięśni i pomaga w regeneracji.
✅ Betaine Anhydrous – 1,500 mg → Może poprawić siłę i produkcję tlenku azotu.
✅ Cholina (Alpha GPC, CDP Choline, DMAE, Huperzine A) → Dobre dla koncentracji i funkcji kognitywnych.
✅ Theobromine – 100 mg → Delikatny stymulant, działa synergicznie z kofeiną.
⚠️ Co może być problemem?
⚠️ Kofeina – 300 mg → Spora dawka, równowartość 3 espresso. Może powodować skoki ciśnienia, niepokój i problemy ze snem, zwłaszcza jeśli jesteś wrażliwy na stymulanty.
⚠️ Brakuje buraka → Jeśli szukasz czegoś na ciśnienie, ekstrakt z buraka byłby mile widziany, ale Nitrosigine® i cytrulina już dobrze wspierają produkcję tlenku azotu.
⚠️ Brak elektrolitów → Dobrze by było dodać sód, potas lub magnez dla lepszego nawodnienia.
? Czy warto?
Jako przedtreningówka – TAK, skład wygląda solidnie, choć można by dodać więcej cytruliny i beta-alaniny.
Na ciśnienie – Może pomóc przez wsparcie tlenku azotu, ale kofeina może podnosić ciśnienie, więc jeśli masz nadciśnienie, warto zachować ostrożność.
Na skupienie – Tak, bo ma dużo składników nootropowych (cholina, hupercyna A, tyrozyna).
Jeśli masz nadciśnienie, to może lepiej poszukać wersji bez kofeiny albo uzupełnić to osobno cytruliną i burakiem.
Pytanie... bo nieraz czytałem, że kofeina wcale nie powoduje wzrostu ciśnienia, czy nie kupić tego mimo tej dawki kofeiny?