02-25-2025, 11:19 PM
No i jeszcze jedna rzecz, nadnercza. Duże dawki cynku, które regularnie biorę, mocno obniżają poziom kortyzolu. Takim klasycznym objawem zbyt niskiego jest mocne osłabienie, pamiętam kiedyś doszło do tego, że rzeczy mi z rąk dosłownie leciały, rozwaliłem wtedy kibel wylewając do niego resztkę zupy z bardzo ciężkiej miski, poleciała mi i było bum. Druga istotna rzecz, właśnie niedoczynność nadnerczy jest często w internetach łączona z zanikiem obłączków, a w solidniejszych źródłach z prążkami na paznokciach. Tyle że w jednej chorobie, gdzie na pewno opisano występowanie takich właśnie prążków, kortyzol jest mocno podniesiony.
No tak czy tak, teraz się trochę podobnie czuję. To byłby idealny moment na zrobienie badań krwi, cokolwiek teraz wyszłoby mocno poza skalą, mogłoby być tym, co u mnie odpowiada za okresy osłabienia i ogólne poczucie zmęczenia.
No tak czy tak, teraz się trochę podobnie czuję. To byłby idealny moment na zrobienie badań krwi, cokolwiek teraz wyszłoby mocno poza skalą, mogłoby być tym, co u mnie odpowiada za okresy osłabienia i ogólne poczucie zmęczenia.