02-25-2025, 04:54 PM
Dziś oprócz beta alaniny, jem też przez cały dzień witaminę C. Miałem tego pilnować, ale trochę bałem się łączyć cynk z C, jako że to bardzo mocno obniża poziom miedzi. No ale okresy dużej poprawy mocno zgrywają się z dużymi dawkami choliny oraz przeciwutleniaczy. Te dwie rzeczy występowały razem. Lekkie zapalenie dziąsła przy tym zębie, co kilka lat temu był robiony i był "na granicy", tam regularnie coś się z dziąsłem dzieje. Trochę boję się, że to może być nie doleczona próchnica, już kij z zębem, ale takie bakterie sieją po całym organizmie, mogą rozwalić serce, mogą rozwalić kości trzymające inne zęby. Nawet prześwietlenie temu zębowi zrobiłem i wszystko niby OK, ale co jakiś czas są stany zapalne. Robocza hipoteza jest taka, że to może mieć związek z niskim poziomem C, na tej zasadzie co szkorbut. Badania to potwierdzają, niski poziom C wiąże się mocno z zapaleniem dziąseł, a suplementacja wyraźnie poprawiała stan w porównaniu z placebo. Ostatnio tej C miałem dość mało w diecie, supli w ogóle nie brałem i kto wie, może poziom niebezpiecznie spadł.