02-13-2025, 04:58 PM
(02-13-2025, 04:49 PM)Temper napisał(a): Opaska ma zapewne czujnik optyczny do pomiaru ciśnienia. Nie wymaga pompki, ale jest nieco mniej dokładny. Sporo smartwatchy ma takie czujniki. Moja mama ma Samsung Watch i trzeba to kalibrować co miesiąc używając zwykłego ciśnieniomierza. Przydaje się za to funkcja wykrywania migotania przedsionków i dzwonienia na numer alarmowy po upadku.
Niedawno ukazał się zegarek Huawei Watch D2, który ma pompowaną opaskę i również funkcję całodobowego Holtera ciśnieniowego. Ma certyfikat i można go traktować jak urządzenie medyczne. Fajny, ale w Polsce 1500 zł.
Tą też trzeba było skalibrować i robi się to co miesiąc, ale ja ją spróbuję skalibrować jeszcze kilka razy, aby się upewnić, że to nie było źle mierzone.
Ta opaska jest o tyle dobra, że nie pompuje nic, więc nie masz pojęcia kiedy mierzy ciśnienie i przez to nie ma stresu pomiarowego, fachowo to się chyba nazywa strach przed białym fartuchem.
Ja wiem, że zegarki teraz mają taką funkcję, ale to jest specjalistyczna opaska z atestami, nie ma żadnego wyświetlacza, żadnych bajerów. Tylko się potem sprawdza odczyty w apce.
Większość smartwatchy ma to jako nowinkę i działa jak działa. Ta moja niby jest specjalistyczna, ale kij to wie. No nic, ciekawostka techniczna i "za darmo" więc można wypróbować.