02-02-2025, 05:06 PM
(02-02-2025, 03:21 PM)munieslaw napisał(a): https://www.bankier.pl/forum/temat_georg...98399.html
"Zarządzając Duquesne, uzyskał średnioroczną stopę zwrotu 30% przez blisko trzy dekady – dokładnie tyle samo, co niegdyś Soros w Quantum – i nie zanotował ani jednego roku straty."
Czyli być może to było 30 lat, a nie 40, jednakże trzeba przyznać, że 30% rocznie jest to wynik imponujący.
Kwestia jak to liczyli :-) Czy uwzględniali inflację i wszystkie koszty, czy tylko policzyli zyski. Ale nie upieram się. Wiem, że standardem niby jest 10%, ale mnie to oczywiście by nie zadowala.
Na naszej grupie większość osób celuje w 2% tygodniowo, plus oczywiście procent składany, co daje już fajne pieniądze.
Co do moich 50$ to tylko suma, którą trzeba przetrawić w głowie. System się nie zmienia, czy będzie to 50 000$, czy 50$. System pozostaje ten sam, ta sama ilość pozycji, ta sama wielkość pozycji w pipsach, czy punktach. Tylko różni się ilość lotów.
Nie ma różnicy, czy jestem w stanie ugrać dziennie 2 dolary, czy 2 miliony, chodzi o systematyczność i trzymanie się średniej. Potem w głowie trzeba tylko ustawić sumy.
Większość traderów powiedzmy rozgrywa 5 pozycji dziennie i zarabia dziesiątki tysięcy. Grają też po kilka, kilkanaście pipsów, chodzi tylko o ilość lotów, którymi grają.
Znam wielu traderów, których zabija ilość lotów, są świetni, gdy grają małym lotem, ale identyczną pozycję, którą grają z zupełnym spokojem - nie rozegrają jak im powiększysz ilość lotów.
Wydaje się to głupie, ale tak to niestety działa.