This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 2.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obłączki
https://www.longecity.org/forum/topic/11...pplements/

Dużo wyższy poziom, niż na reddicie. Na co gość wpadł - D2 zamiast D3. Zero efektów ubocznych, za to sporo pozytywów. Też nie wiedział, co powoduje dziwne reakcje, ale ciągle ludzie piszą, że to może być lanolina. Nie chce mi się wierzyć, tego jest za mało, by wywołać takie efekty.

Podobnie jak ja miał problemy z nadmiarem serotoniny, podobnie jak ja nie dowierza, że to może być po prostu serotonina.
Odpowiedz
https://www.longecity.org/forum/topic/10...-the-heck/

tu też nie byli w stanie dojść, dlaczego tak się dzieje, skąd taka reakcja. Na D2 reagowali tak samo źle, jak na D3. Często pomagały wysokie dawki A, albo K2 w formie MK4. Właśnie, muszę to w końcu kupić. Mam jakieś resztki, przeterminowane o kilka lat.

No nie, nikt nie wpadł na rozwiązanie problemu, czemu niektórzy ludzie po D3 nie mogą spać. Przypuszczam, że to w moim przypadku może być bardzo ważne. To trochę tak, jakby D3 nasilała problem, który mam cały czas, uwidoczniała go. Jakbym był na granicy, a D3 mnie za tę granicę wypychała. Znalezienie przyczyny, dla której tak się dzieje i zlikwidowanie jej powinno bardzo mocno poprawić ogólne samopoczucie.
Odpowiedz
Może to trzeba inaczej, jakie mechanizmy mogą wywołać stan lękowy / atak paniki? Jakby tak je wszystkie wypisać, a potem sprawdzić, czy D3 może w jakiś sposób na któryś działać. Może być skok kwasu mlekowego, histaminy, spadek potasu, skok wapnia...

Szukam i nic ciekawego nie ma.

Spytajcie botów, co zmienia się po podaniu powiedzmy 10 000 jednostek witaminy D3 (konrados, nie pytaj go o konkretną dawkę, tylko po prostu o wysoką). Czy poziom czegokolwiek, co można zbadać w labo, ulega zmianie? Jakieś elektrolity, hormony? Cokolwiek? To byłby dobry trop.
Odpowiedz
chatgpt napisał(a):Podanie wysokiej dawki witaminy D3 wpływa na szereg parametrów, które można zbadać w laboratorium. Oto najważniejsze zmiany, które mogą wystąpić:

1. Wzrost poziomu 25(OH)D (kalcydiolu)
25-hydroksywitamina D jest markerem stężenia witaminy D w organizmie. To główny parametr oceniający status witaminy D. Po podaniu wysokiej dawki D3 poziom 25(OH)D w surowicy wzrasta zwykle w ciągu kilku dni do tygodni.
Wysokie dawki mogą spowodować przekroczenie wartości referencyjnych (30–50 ng/ml w zależności od laboratorium).
2. Zmiana poziomu wapnia w surowicy
Witamina D3 zwiększa wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego. Przy nadmiernej dawce D3 może dojść do hiperkalcemii, co objawia się podwyższonym poziomem:
Wapnia całkowitego (Ca),
Wapnia zjonizowanego (Ca²⁺).
3. Zmiana poziomu fosforanów (P)
Witamina D3 zwiększa także wchłanianie fosforanów w jelitach. Po wysokiej dawce może dojść do wzrostu stężenia fosforanów w surowicy.
4. Zmiana poziomu parathormonu (PTH)
Witamina D3 obniża poziom parathormonu, ponieważ podnosi stężenie wapnia we krwi, co hamuje wydzielanie PTH przez przytarczyce. Spadek PTH można zaobserwować, jeśli suplementacja była stosowana w celu leczenia niedoboru.
5. Możliwe zmiany w markerach metabolizmu kostnego
Po długotrwałej suplementacji witaminy D3, można zaobserwować zmiany w markerach remodelingu kości, takich jak:
Osteokalcyna,
CrossLaps (CTX) – marker resorpcji kości,
Fosfataza alkaliczna kostna (BALP).
6. Zmiany w poziomie kreatyniny i mocznika (przy hiperkalcemii)
Hiperkalcemia spowodowana nadmiarem witaminy D3 może wpłynąć na nerki, co w ciężkich przypadkach prowadzi do podwyższenia:
Kreatyniny,
Mocznika.
7. Zmiana poziomu aktywnej formy witaminy D (1,25(OH)₂D, kalcytriolu)
Przy normalnych warunkach podanie witaminy D3 zwykle nie powoduje znacznych zmian w poziomie kalcytriolu, ponieważ jego produkcja jest ściśle regulowana. Jednak w przypadku niewydolności nerek lub nadczynności przytarczyc mogą wystąpić większe wahania.
Podsumowanie
Kluczowe parametry do monitorowania po podaniu wysokiej dawki witaminy D3 to:

25(OH)D (status witaminy D),
Wapń całkowity i zjonizowany,
Fosforany,
PTH,
(opcjonalnie) markery metabolizmu kostnego i funkcji nerek (kreatynina, mocznik).
Regularne monitorowanie tych wskaźników jest ważne, szczególnie przy stosowaniu dużych dawek witaminy D3, aby uniknąć potencjalnych skutków ubocznych, takich jak hiperkalcemia.
Odpowiedz
Nic ten bot nie pomógł, zapytaj go konrados o konkretnie linki do badań, gdzie badano wpływ na parametry kilka GODZIN po podaniu witaminy, czy np rósł poziom wapnia albo coś. Linki do badań, a nie fantazje bota co mogłoby się być może podnieść.

Mam taką hipotezę, że objawy wynikają z rozregulowania parathormonu. Gdy brakuje wapnia, organizm podnosi parathormon. Podanie nagle witaminy D3 podnosi go, w efekcie mocno rośnie poziom wapnia we krwi. Pojawiają się objawy nadmiaru - zatwardzenia, częstomocz, suchość w ustach oraz oczywiście zestaw objawów nerwicowych i bezsenność.

Czyli paradoksalnie nie wynika to z niedoboru magnezu, ale z niedoboru wapnia, chociaż objawy będą pasować do niedoboru magnezu, a nawet w badaniach krwi wyjdzie ten niedobór. Żeby objawów nie było, trzeba wapń podnieść ale powoli, spokojnie i przez miesiąc zanim zacznie się brać D3. Nie brać razem z nią.

U mnie dodatkowo może też chodzić o miedź, bo jej niedobór pogłębia problemy z wapniem.

Jak chcesz osłuchać się z językiem, zacznij od prostych książek, które już czytałeś po angielsku. W ostateczności takich, które bardzo dobrze znasz po polsku, czytałeś parę razy. U mnie działało, spokojnie jestem w stanie słuchać nowych rzeczy, książki której nigdy na oczy wcześniej nie widziałem i prawie wszystko rozumiem. Ale dalej jak słucham jakiś serial czy coś, potrafię się pogubić, jak mówią szybko, gwarą, krzyczą i jeszcze do tego akcentują jakoś  z przedmieść.
Odpowiedz
chatgpt napisał(a):Badania nad wpływem wysokich dawek witaminy D3 na parametry biochemiczne, takie jak poziom wapnia, fosforu, czy hormonów związanych z gospodarką wapniowo-fosforanową, wskazują, że zmiany mogą być wykrywalne w ciągu kilku godzin lub dni. Oto podsumowanie wyników:

Poziom wapnia: W badaniach zaobserwowano, że podanie wysokich dawek witaminy D3 może powodować wzrost poziomu wapnia, choć nie jest to zawsze natychmiastowe. Zmiany w poziomie wapnia zazwyczaj są bardziej widoczne u osób z ciężkim niedoborem witaminy D lub u osób z chorobami wpływającymi na gospodarkę wapniową. Mechanizm ten jest związany z podniesieniem aktywnej formy witaminy D (1,25-dihydroksywitamina D), która zwiększa wchłanianie wapnia w jelitach【8】【9】.

Parathormon (PTH): Wysokie dawki witaminy D3 mogą prowadzić do obniżenia poziomu PTH już po kilku godzinach do dni, ponieważ zwiększenie poziomu wapnia hamuje wydzielanie tego hormonu przez przytarczyce【8】【9】.

25-hydroksywitamina D (25(OH)D): Poziom tej formy witaminy D we krwi znacząco wzrasta w ciągu 12–48 godzin od podania wysokiej dawki witaminy D3. Jest to najczęściej mierzony parametr po suplementacji【9】.

1,25-dihydroksywitamina D: Aktywna forma witaminy D (1,25(OH)₂D) może również wzrosnąć, szczególnie u osób z wcześniejszym niedoborem. Jednak jej poziom jest bardziej zależny od potrzeb organizmu i obecności innych czynników, takich jak PTH i poziom wapnia【9】【10】.

Jeśli interesują Cię szczegółowe wyniki tych badań, możesz zapoznać się z poniższymi źródłami:

Badanie wpływu wysokiej dawki witaminy D3 na poziomy wapnia i PTH w ciągu pierwszych godzin/dni po podaniu: Academic Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism【8】https://academic.oup.com/jcem/article/97/10/3550/2834101.
Przegląd systematyczny efektów suplementacji witaminą D: BMC Nutrition【9】(tutaj niby link a brak linka).
Jeśli masz dodatkowe pytania lub chcesz szczegółowe omówienie, daj znać!
Odpowiedz
Kurcze, przecież w tym linku nic takiego nie ma Big Grin Bot pewnie słowa kluczowe znalazł, to badanie nad tym, na ile zwiększy się przyswajanie wapnia w JELITACH po po daniu danej dawki D3, a nie na ile zwiększy się we krwi.

Spadam z netu
Odpowiedz
No właśnie ogromną wadą tego bota jest to, że lubi zmyślać, zamiast się przyznać, że czegoś nie wie.
Odpowiedz
A ja doszedłem do wniosku, że oprócz rozciągania się i oleju z wiesiołka / ogórecznika, coś, co ABSOLUTNIE powinno być konieczne w moim zestawie rzeczy must-do, to jedna tabletka wapnia rano, 400 mg. Wystarczy.
Odpowiedz
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31338563/

Leucyna poprawia przyswajanie wapnia. Chociaż niekoniecznie, bo efekt może wynikać po prostu ze wzmocnienia mięśni.

Zastanawia mnie, czy niski wapń w diecie może blokować przyswajanie lub wykorzystanie leucyny. Bo na pewno mam za niski, gdzieś z 50% zapotrzebowania, jak liczyłem. No, może trochę więcej, ale na pewno sporo poniżej 100%.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości