This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 2.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obłączki
No i jest dość istotny wpis, że takie objawy mogą wynikać z nadmiaru serotoniny. I to by się cholera z wieloma rzeczami zgadzało. Podniesione tętno, bezsenność, nerwowość. No i zła reakcja na zioła, które podnoszą serotoninę.

Jedna z dwóch rzeczy, albo mam bardzo niski poziom magnezu wewnątrz komórek, albo podniesioną serotoninę.
Odpowiedz
No i mamy też takie badanie, niestety z jakiegoś durnego kraju znowu, więc ciężko powiedzieć, czy jest wiarygodne

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32966919/

ale poziom serotoniny po 3 miesiącach 6000 IU dziennie nie podniósł się ani odrobinkę. Nawet lekko spadł. Poziom samej witaminy skoczył z 8 na 39.
Odpowiedz
(11-30-2024, 03:51 PM)tomakin napisał(a): No, stanowczo na D3 reaguję stanami lękowymi. Zeżarłem 3 tabletki (12k IU) i teraz dosłownie trzęsłem się ze strachu przed niczym. Nie pomogła osłonowa witamina A.

Chyba gdzieś tutaj jest klucz do niektórych moich problemów. Dość rzadko się zdarza, by ludzie na D3 tak reagowali. Gdzieś jest przyczyna takiej reakcji. Może zbyt niski poziom magnezu, może jakieś hormony wywalone... coś w ten deseń. Tylko magnez biorę regularnie od dawna, nie ma opcji, żeby po prostu było za mało w diecie. Jak już, to z jakiegoś powodu nie przenika do komórek, albo coś takiego.

Poszukam na forach, czy ktoś miał podobny problem i znalazł rozwiązanie.

chatgpt napisał(a):Twoja reakcja na witaminę D3 jest rzeczywiście nietypowa i może wynikać z różnych przyczyn. Rzadka, ale realna reakcja to zwiększenie lęku, co może być związane z kilkoma czynnikami:

Możliwe przyczyny:
  1. Niedobór magnezu mimo suplementacji:
    • Magnez jest kluczowy dla metabolizmu witaminy D. Jeśli poziom magnezu w komórkach jest niski, witamina D może nasilać problemy związane z układem nerwowym.
    • Możliwe przyczyny niskiego magnezu w komórkach mimo suplementacji:
      • Zły stosunek wapnia do magnezu w diecie (wapń konkuruje z magnezem).
      • Zaburzenia wchłaniania (np. przy chorobach jelit, takich jak zespół jelita drażliwego).
      • Nadmierne straty magnezu (np. przez stres, kofeinę, alkohol, diuretyki).
    • Spróbuj zmodyfikować formę magnezu (np. cytrynian, taurynian lub glicynian mogą działać lepiej) albo zwiększyć dawkę stopniowo.
  2. Zbyt wysoki poziom witaminy D lub jej aktywnych metabolitów:
    • Dawka 12 000 IU w krótkim czasie może być zbyt wysoka, jeśli twój organizm jest wrażliwy.
    • Warto sprawdzić poziom 25(OH)D oraz 1,25(OH)2D – aktywną formę witaminy D. Nadmiar tej ostatniej może powodować problemy, nawet przy prawidłowym poziomie 25(OH)D.
  3. Wpływ na układ hormonalny:
    • Witamina D3 wpływa na produkcję hormonów, takich jak kortyzol. Jeśli twój organizm ma zaburzoną reakcję na stres (np. dysregulacja osi HPA), witamina D3 może nasilać objawy lękowe.
    • Przyczyną mogą być też zaburzenia równowagi hormonalnej, np. problemy z tarczycą, które mogą nasilać wrażliwość układu nerwowego.
  4. Problemy z wapniem:
    • Witamina D zwiększa wchłanianie wapnia. Jeśli poziom wapnia we krwi szybko wzrośnie, może to wpływać na układ nerwowy i wywoływać objawy lękowe.
    • Sprawdź poziom wapnia i parathormonu (PTH).
  5. Polimorfizmy genetyczne:
    • Geny związane z metabolizmem witaminy D mogą wpływać na reakcję organizmu. Na przykład polimorfizmy w genie VDR (receptor witaminy D) lub GC (białko wiążące witaminę D).
  6. Interakcje z witaminą A:
    • Nadmiar witaminy A (zwłaszcza w formie retinolu) może wchodzić w interakcje z witaminą D, nasilając skutki uboczne. Warto zweryfikować proporcje suplementowanych witamin.

Rekomendacje:
  1. Badania diagnostyczne:
    • Poziom 25(OH)D i 1,25(OH)2D.
    • Poziom magnezu we krwi i w erytrocytach.
    • Poziom wapnia, fosforu i PTH.
    • Profil tarczycy (TSH, FT3, FT4, aTPO, aTG).
  2. Modyfikacja suplementacji:
    • Zmniejsz dawkę witaminy D3 – zacznij od bardzo małych ilości, np. 1000 IU dziennie.
    • Zwiększ magnez, ale zmień formę na bardziej biodostępną (np. glicynian magnezu).
    • Dodaj potas lub zadbaj o jego dostateczną ilość w diecie (np. warzywa liściaste, banany).
  3. Wsparcie układu nerwowego:
    • Rozważ adaptogeny (np. ashwagandha, rhodiola) po konsultacji z lekarzem.
    • Regularne techniki relaksacyjne (np. medytacja, ćwiczenia oddechowe).
  4. Konsultacja z lekarzem lub dietetykiem:
    • Z pomocą specjalisty można opracować bardziej zindywidualizowany plan.

Daj znać, jak się czujesz po wprowadzeniu zmian – być może uda się lepiej zrozumieć, co wywołuje taką reakcję. ?
Odpowiedz
"I bad the same reaction to d3 (cholecalciferol). No amount of magnesium was helping. I started taking calcifediol instead (bypasses the liver for less side effects) and absolutely NO side effects other than feeling amazing"

No niestety, tego nie ma w sprzedaży bez recepty w Polsce.

"Vitamin D lowers acetylcholine levels as does THC. The anxiety that’s produced can be countered by taking citicholine that will increase acetylcholine. drbob" (a chwilę potem ktoś inny pisze, że jest odwrotnie)

"This used to happen when I took hard mag glycinate tablets that were not dissolving, denying the benefits of D paired with mag. I switched to mag capsules and the anxiety went away."

No i całkiem sporo wpisów ludzi, którym magnez nie pomógł na efekty uboczne D3.
Odpowiedz
Jedyne co mnie pomogło (Na bezsenność wywoływaną D3), to obniżenie dawki - i przyjmowanie tylko rano.
Odpowiedz
No podobno ta forma, kalcyfediol, działa jak złoto, podnosi poziom i zero skutków ubocznych, co jest dość ciekawe. Jedyne, czym się różni, to jeden krok metaboliczny, nie bardzo widzę powód dla którego jakiekolwiek skutki uboczne miałyby być po jednej a nie być po drugiej, no ale tyle osób już napisało że tak to działa... W ostateczności mógłbym do lekarza po receptę, no ale to ostateczność.

Ćpam magnez w naprawdę dużych dawkach i to CHYBA u mnie działa. Ciężko powiedzieć, no ale zero odczuwalnego w tej chwili stresu czy strachu. Zobaczymy jak będzie ze snem. Tętno niestety podniesione, czyli coś tam się dzieje nie takiego. No ale to może być też efekt nieprzespanej nocy, albo czegoś z jelitami, bo po jelitówce ciągle coś tam jest nie tak, po probiotykach lepiej ale nie idealnie. Co jakiś czas biorę 100 mg magnezu, już 400 chyba weszło i jeszcze trochę pociągnę.
Odpowiedz
Spotykałem się też z opinią, że taka reakcja na D3 to efekt wybicia różnych patogenów, ale to bardzo mało prawdopodobne. Niemniej coś w tym jest, kiedyś badania krwi zrobiłem po tym, jak pojawiły się te skutki i wyszedł kompletny rozjazd w białych krwinkach, jak przy naprawdę mocnej infekcji. I zawsze, jak mam po D3 bezsenność i nerwowość, towarzyszy temu lekko podniesiona temperatura i wrażenie jak przy chorobie - lekkie bóle stawów, głowy, gorąca skóra, zimno w stopy i takie tam.

No ale tu stawiam, że to by szybko znikło i byłoby "wyleczenie" i duża poprawa. A tak się nie dzieje. Prędzej coś typu autoimmunologicznego. Podobno D3 w dużej dawce może czasem aktywować takie procesy.
Odpowiedz
...no i zasiedziałem się przy sherlocku, niezły serial nawet. A miałem wcześnie iść spać.
Odpowiedz
Nie jest źle, nie zasnąłem szybko, ale budziłem się tylko 2 czy 3 razy i jestem w miarę wyspany.

No i jestem kurde pewien, że główny problem to brak dobrej poduszki. Wyrzuciłem starą, bo przypominała zużytą torebkę herbaty, nowa nie jest niestety idealna. Stara też nie była, ale chyba łatwiej dało się dobrać odpowiednią wysokość. Po kilkunastu minutach leżenia zaczyna drętwieć ręka, obojętnie jak się ułożę, pod jakim kątem, na jakiej wysokości i na którym boku.

Teraz pytanie, czy to kwestia złej poduszki / łóżka, czy może jakiegoś problemu z kręgosłupem szyjnym? Miałem szyję tak czy tak trochę wzmocnić, spróbuję już dziś. I chyba kupię poduszkę ortopedyczną, chociaż ostatni zakup to niewypał.
Odpowiedz
z wczoraj

https://www.sciencedirect.com/science/ar...2024000609

analiza przyczyn zespołu żółtych paznokci, gdzie występuje też zanik obłączków.

Wpis gościa, u którego nagle zaczęły rosnąć obłączki. Może uda mi się od niego coś wyciągnąć.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości