This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Niskie Neutrofile na diecie wegetariańskiej
No tak - ale z tym trzeba poczekać.
A właśnie, wiesz może ile czasu może zająć uzupełnianie miedzi? Biorę 14,3 mg Glukonianu miedzi "W tym 2 mg miedzi".
Odpowiedz
No właśnie podobno dość długo, przy czym można to przeskoczyć rozpuszczając pod językiem. Tylko ten smak...

I dawkę zwiększ, bo 2 mg przy niedoborze to malizną pachnie.
Odpowiedz
Bałem się skutków ubocznych, które kiedyś towarzyszyły u mnie suplementacji z miedzią - zwiększę od przyszłego tygodnia do 4 mg.
Odpowiedz
I tak...
- Skończyłem opakowanie miedzy (90 tabletek po 2 mg.).
- Przez ostatnie chyba 3 tygodnie regularnie dodawałem też olej lniany do śniadania i kolacji (Butelka 500 ml skończona, zaczynam drugą)
- Do tego kurkuma i piperyna, też jakieś 3 tygodnie regularnie.
- Tokotrienole brałem, ale nieregularnie. Raz, może dwa razy na tydzień.

Co zauważyłem.
Na plus:
- Trochę lepszy stan skóry twarzy.
- Przestały mi pękać skórki wokół paznokci, też nie zarastają tak co jest ciekawe. Na pewno wyglądają lepiej.

Na minus:
- Gorzej sypiam. Może to być kwestia każdej z 3 rzeczy. Olej rybi na pewno zaburzał mi sen, możliwe że Olej Lniany też tak działa.

Jutro idę oddać krew, więc zrobią mi morfologię. Zobaczę jak tam z neutrofilami.
Odpowiedz
Nie bierz kurkuminy i piperyny wieczorem, to może wpływać na sen - ale to pewnie wiesz.

Zobaczymy, czy neutrofile pójdą do góry, mocno podniosłeś poziom miedzi we krwi, to też potrafi poważnie zaburzyć sen. Ale to, że masz wysoko we krwi nie oznacza, że na pewno masz dobrze wysycone tkanki.

Niemniej jeśli tkanki okażą się wysycone, to warto potem rozważyć cynk, którego poziom mógł trochę polecieć przy ciągłym braniu miedzi.
Odpowiedz
Jak na złość przestali testować neutrofile w morfologii, w punkcie oddania krwi. Wszystko przepadło!
Kiedy teraz mogę zrobić morfologię, tak żeby wartość neutrofili nie była zaburzona/zniekształcona przez utratę krwi?
Odpowiedz
W rozmazie nie ma neutrofili? Może są pod inną nazwą, np obojętnochłonne?

Jeśli nie oddałeś pół litra, to nic nie wpłynęło na skład krwinek. Zresztą nawet jakbyś tyle oddał, nie byłoby dużego wpływu.
Odpowiedz
Znaczy jest SEG, czyli "liczba lub odsetek neutrofili z jądrem segmentowym"... To jest w normie. Miałem to badane tylko dwa razy i wtedy było poniżej normy. Nie ma neutrofili ogółem. Myślę, że najpewniej wzrosły - skoro wartość SEG wzrosła dość mocno (1.17 w 2020, 1.55 w 2021, teraz 2.31), ale zawsze się opierałem na wartości neutrofili.

Badanie miałem przed oddaniem krwi - chyba kiedyś oddawałeś, więc wiesz jak to wygląda - żeby sprawdzić, czy się nadaję.. Dają wyniki zawsze jeśli się poprosi. Tylko teraz się zastanawiam, kiedy mogę Sobie już samemu zrobić morfologię... 450 ml pobierają, standardowo.

Jeszcze takie ciekawostki:
- Jedyna podwyższona wartość to MCHC. U mnie to dość częste.
- WBC najwyżej od 5 lat (w granicach normy).
- Procentowo, wartość Limfocytów mam najniższą w życiu (25 badań w ciągu ostatnich 15 lat). Często miałem tą wartość (%) zawyżoną razem z niskim poziomem neutrofili. Przy tym wartość "bezwzględna"(czy jak to się nazywa), jest w normie i w granicach typowych dla mnie.

Swoją drogą, jeśli dodam wszystkie wartości procentowe białych krwinek:
SEG - 46,7%, EOS - 3,6%, BASO: 0,6%, Lymph: 38,2%, Mono 10,9% wychodzi całe 100%... Czy to znaczy, że pod SEG wpisali całość neutrofili?

Jeśli to prawda, to by znaczyło - że mam poziom neutrofili mam drugi najwyższy w życiu (miałem trochę wyższy gdzieś tam w 2016 roku) i najwyższy procentowo. Zresztą i tak muszę mieć jeśli NEU > SEG...

Ok, no to ciekawe. Znaczy eksperyment okazał się skuteczny i 3 miesiące suplementacji miedzi + 3 tygodnie oleju lnianego i kurkumy (Stawiam, że jednak kluczem jest miedź) pozwoliło mi drastycznie podnieść notorycznie obniżony poziom neutrofili.
W ostatnim badaniu: NEU: 1,03 (30,9%).
Dzisiaj: SEG: 2,31 (46,7%)
Odpowiedz
Nie powinno wyjść 100%, chyba że OPRÓCZ tego SEG masz też BAND - też neutrofile ale z innym jądrem. Tych BAND powinno być dosłownie kilka procent, prawie wszystkie są SEG, no mniejsza - tak czy tak, masz wysokie neutrofile, ale dalej trochę niskie jeśli chodzi o normę dla dorosłego.

Jeśli przyczyną była miedź, to naprawdę niewąsko sobie ją wypłukałeś. Teraz cholera wie, ile to brać, jak długo i kiedy robić przerwy na cynk.

O wapniu nie zapomnij, jest niezbędny do przyswajania miedzi. Tylko kilka godzin przerwy rób między jednym a drugim.
Odpowiedz
"Nie powinno wyjść 100%, chyba że OPRÓCZ tego SEG masz też BAND - też neutrofile ale z innym jądrem."
Właśnie nie wiem co oni tam pomieszali, ale wychodzi 100%, jak by nie liczyć - bez BAND.

Wapń biorę regularnie... Co do miedzi, skończyło mi się opakowanie - a nie planuję w najbliższym czasie zakupów supli. Myślę, że wrócę do cynku na miesiąc (chociaż w mniejszych dawkach, nie codziennie), zobaczę czy zauważę jakieś zmiany w stanie zdrowia, samopoczuciu - i później znów zrobię morfologię.
Z kurkumą zobaczę, też się niedługo skończy opakowanie. Brałem rano - ale nie wiem, może jestem wrażliwy więc też chciałbym sprawdzić, czy to nie przez to problemy ze snem. Pewnie skończę to co mam i zrobię przerwę, później będę myślał, czy znowu zamówić. Olej lniany na razie zostaje, ale może wieczorem wrócę do oliwy z oliwek, żeby sprawdzić tutaj wpływ na sen.
Dzięki!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości