This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Unikanie próchnicy
https://allegro.pl/oferta/apacare-repair...5100126989
Odpowiedz
Mówisz, że spałeś w tym całą noc? Nie wypadają te nakładki? Nie wysycha nic?

Codziennie tak spałeś, zanim pojawiły się po kilku miesiącach efekty, czy raz na jakiś czas?
Odpowiedz
Dobrze zrobione nakładki przylegają dobrze do zębów i nic nie spada. Mają też rowki na żel wybielający lub remineralizujący, więc nic też nie wysycha.

Stosuję żel remineralizujący kilka razy w miesiącu, zwykle nieregularnie. Trzeba poczekać parę miesięcy ba konkretny efekt.

Wybielanie raz na rok maksymalnie. Wtedy to codziennie przez 3-4 dni. Ten żel czasem trochę podrażnia dziąsła.

Oczywiście trzeba się pierwszą noc przyzwyczaić do spania z czymś w ustach, ale potem już się nie zauważa.
Odpowiedz
Jeszcze raz, żeby było jasne - te ubytki znikły Ci po tym, jak kilka razy w miesiącu spałeś w nakładkach, przez kilka miesięcy, tak? Bo że teraz stosujesz kilka razy w miesiącu to jedna rzecz, ale mogło być np tak, że stosowałeś codziennie i teraz jedynie podtrzymujesz efekt.

A, które nakładki kupiłeś? Bo nie jestem pewien, czy wybrałem dobre. Nie wyglądają jakoś... solidnie.
Odpowiedz
Nigdy nie stosowałem żelu do remineralizacji codziennie. Zawsze, od samego początku, używałem 4-5 razy w miesiącu. I do teraz bez dłuższej przerwy z taką regularnością stosuję. Miałem jakieś drobne ubytki szkliwa i czarne plamki widoczne pod mikroskopem, które nie nadawały się jeszcze do leczenia.

Poszedłem na kontrolę po około pół roku od rozpoczęcia kuracji hydroksyapatytem i lekarz powiedział, że widoczne na wcześniejszych zdjęciach ubytki są dość mocno zasklepione i nie ma potrzeby czegokolwiek robić.

Nakładki wyrabiałem u technika dentystycznego, nie kupowałem takich do samodzielnego wycisniecia po podgrzaniu gorącą wodą. Technik pobrał wycisk masą plastyczną, a po około tygodniu poszedłem odebrać nakładki wraz z gipsowym modelem moich zębów. Gdy nie używam nakładek, to spoczywają właśnie na tym odlewie, więc nie zniekształcają się.
Odpowiedz
A, tu będzie problem. Podejrzewam, że jakość nakładek ma BARDZO duże znaczenie.
Odpowiedz
Na pewno. Moje są bardzo sztywne, przy zakładaniu i zdejmowaniu obcierają nieco dziąsła.

Kupiłem je ponad 6 lat temu i używam stałe, dotychczas się nie zniszczyły.
Odpowiedz
Eh, poszukam jakiegoś technika u mnie w mieście.
Odpowiedz
Jezu Big Grin

swojo drogo jestem absolutnie pewien, że NIE pisałem nic takiego o myciu zębów.
Odpowiedz
Jesteś kolorowym pyskiem na tym forum. Smile
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości