06-03-2024, 09:37 AM
|
Unikanie próchnicy
|
|
08-18-2024, 04:21 AM
Mówisz, że spałeś w tym całą noc? Nie wypadają te nakładki? Nie wysycha nic?
Codziennie tak spałeś, zanim pojawiły się po kilku miesiącach efekty, czy raz na jakiś czas?
08-20-2024, 09:04 PM
Dobrze zrobione nakładki przylegają dobrze do zębów i nic nie spada. Mają też rowki na żel wybielający lub remineralizujący, więc nic też nie wysycha.
Stosuję żel remineralizujący kilka razy w miesiącu, zwykle nieregularnie. Trzeba poczekać parę miesięcy ba konkretny efekt. Wybielanie raz na rok maksymalnie. Wtedy to codziennie przez 3-4 dni. Ten żel czasem trochę podrażnia dziąsła. Oczywiście trzeba się pierwszą noc przyzwyczaić do spania z czymś w ustach, ale potem już się nie zauważa.
Jeszcze raz, żeby było jasne - te ubytki znikły Ci po tym, jak kilka razy w miesiącu spałeś w nakładkach, przez kilka miesięcy, tak? Bo że teraz stosujesz kilka razy w miesiącu to jedna rzecz, ale mogło być np tak, że stosowałeś codziennie i teraz jedynie podtrzymujesz efekt.
A, które nakładki kupiłeś? Bo nie jestem pewien, czy wybrałem dobre. Nie wyglądają jakoś... solidnie.
08-21-2024, 12:04 AM
Nigdy nie stosowałem żelu do remineralizacji codziennie. Zawsze, od samego początku, używałem 4-5 razy w miesiącu. I do teraz bez dłuższej przerwy z taką regularnością stosuję. Miałem jakieś drobne ubytki szkliwa i czarne plamki widoczne pod mikroskopem, które nie nadawały się jeszcze do leczenia.
Poszedłem na kontrolę po około pół roku od rozpoczęcia kuracji hydroksyapatytem i lekarz powiedział, że widoczne na wcześniejszych zdjęciach ubytki są dość mocno zasklepione i nie ma potrzeby czegokolwiek robić. Nakładki wyrabiałem u technika dentystycznego, nie kupowałem takich do samodzielnego wycisniecia po podgrzaniu gorącą wodą. Technik pobrał wycisk masą plastyczną, a po około tygodniu poszedłem odebrać nakładki wraz z gipsowym modelem moich zębów. Gdy nie używam nakładek, to spoczywają właśnie na tym odlewie, więc nie zniekształcają się.
08-21-2024, 12:10 AM
A, tu będzie problem. Podejrzewam, że jakość nakładek ma BARDZO duże znaczenie.
08-21-2024, 12:18 AM
Na pewno. Moje są bardzo sztywne, przy zakładaniu i zdejmowaniu obcierają nieco dziąsła.
Kupiłem je ponad 6 lat temu i używam stałe, dotychczas się nie zniszczyły.
08-21-2024, 12:37 AM
Eh, poszukam jakiegoś technika u mnie w mieście.
08-24-2024, 03:40 AM
Jezu
![]() swojo drogo jestem absolutnie pewien, że NIE pisałem nic takiego o myciu zębów.
08-24-2024, 02:01 PM
Jesteś kolorowym pyskiem na tym forum.
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: